Нинова: ГЕРБ лъжат, че сделката за "Техноимпекс" не е проверявана


Нинова: ГЕРБ лъжат, че сделката за "Техноимпекс" не е проверявана
Снимка: БГНЕС

2643

Поредната престрелка чрез медиите между БСП и ГЕРБ вече е факт. Огън този път откри председателят на БСП Корнелия Нинова, която обвини партията на Бойко Борисов в няколко лъжи. Конкретно, соцлидерът започна с вече прословутата приватизация на "Техноимпекс", където тя заема ръководна длъжност.

"Какво твърдят ГЕРБ? "Корнелия Нинова излъга, че сделката е проверявана няколко пъти", уточни червеният лидер и показа документи като четеше какво пише в тях. Те са от 1998 г, от 1999 г. и от 2001 г. - от прокуратурата, по думите на Нинова, предаде БГНЕС. И продължи, изброявайки "лъжите на ГЕРБ".

Всъщност, документът от 1998 година е от Дирекция "Национална полиция" към МВР, като в него пишел,о че във връзка с прокурорска преписка за "Техноимпекс" от същата година са предоставени заверени служебни копия и са изредени баланси, одиторски доклади и т.н. Документът от 1999 година вече е от прокуратурата и е потвърждение, че Нинова е предала документи във връзка с проверката на "Техноимпекс".

Третият документ е от Градска прокуратура от 2001 година и представлява постановление, изпратено до КТ "Подкрепа". В него пише, че с постановление от 13 август 1999 г. Софийска апелативна прокуратура е отменила постановлението на СГП и е оказала допълнителна проверка и финансова ревизия на "Техноимпекс". Постановлението за финансовата ревизия е от 10 юли. На следващия лист от документа е заключението от всичко това, казва Нинова, цитирана от Агенция "Фокус": "От предварителната извършената проверка, допълнително извършената такава, включително и от заключението на извършената финансова ревизия от 1998 г. се налага изводът, че при осъществяване на приватизационната сделка на "Техноимпекс" министерството е спазило необходимите процедури, изискуеми от закона, нормативната уредба, действаща в този период, поради което прокурорите считат, че липсват достатъчно данни, даващи основания за образуване на предварително производство и постановяват отказ за образуване на предварително производство и прекратяват преписката".

"Не са подавани сигнали – лъжа номер 1. Подаден е сигнал, подписан от КТ "Подкрепа". Не са извършвани проверки – лъжа номер 2. Извършвани са две такива, плюс финансова ревизия. Заключенията от всички тези проверки ви ги прочетох: Не са намерени данни за извършени престъпления и са прекратени", заяви Нинова. И добави, че ГЕРБ цитират избирателно писмо от главния прокурор Сотир Цацаров.

"Чете се едно изречение от него, но не се показва документа. Много апокрифно някак си ГЕРБ го крият", категорична е тя. Нинова каза, че се сдобила с него. "Където пише с резолюция на АП - София от 10 юли 2017 г., постановлението на СГП е потвърдено и освен това е посочено, че по преписката не са налице данни за извършено престъпления от чл. 282 и 220 от НК", твърди Нинова и посочи, че тези текстове от НК са длъжностни престъпления за сключена неизгодна сделка и длъжностни престъпления при нарушение или неизпълнение на сключен договор или сделка.

"Сега Нинова пита: Кой лъже? Уважаеми ГЕРБ защо лъжете за "Техноимпекс" и за Корнелия Нинова? Кой сега ще излезе пред обществото и ще каже: ние излъгахме, ще обясни защо?", попита тя. Според нея цялата идея за ревизията на прехода в последните няколко седмици, поне публично и поне засега се свежда до "Техноимпекс" и Корнелия Нинова. Червеният лидер попита задочно ГЕРБ кога ще говори за други сделки от приватизацията.

"Чули ли сте някой от ГЕРБ да говори за нещо друго по ревизията на прехода? Чули ли сте някой да говори за гигантите в българската икономика? Кога някои от тези, които приватизираха тези активи, защото аз не съм продавала държавно и общинско имущество, кога ще излязат с документи? Кога ще видим документите за приватизацията на "Булгартабак", дали са проверени три пъти и няма престъпление, кога ще видим прехвърлянето на "СиБанк", за придобиването на Пампорово, за продажбата от Бойко Борисов на 33% от електроразпределителните дружества? Кога ще минат през това, което е минало "Техноимпекс"?", заяде се Нинова.

За финал червеният лидер заяви, че всички изчезнали "яко дим", когато предложила лидерска среща за Прехода. "Получих писмо от Цветан Цветанов, когото не съм канила на такава среща, че бил зает, и затова изпраща Данаил Кирилов. Данаил Кирилов ще пише законодателни текстове. Той не е лицето, което ще вземе политическото решение. Тази партия лидер няма ли?", каза тя. По думите ѝ, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е заявил, че е в чужбина. "Патриотите малъчат. Кой сега го е страх? БСП ли?", попита Нинова.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички