Нинова: КЕВР да каже какво става с подписите на 200 000 българи срещу сделката за ЧЕЗ

Нинова: КЕВР да каже какво става с подписите на 200 000 българи срещу сделката за ЧЕЗ
Източник: БГНЕС

Задавам въпрос към КЕВР - събрахте ли се, обсъдихте ли и какво решихте по писмото, което ви внесохме, придружено с подписите на 200 хил. български граждани против сделката за ЧЕЗ. С този въпрос лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна от парламентарната трибуна към ръководството на енергийния регулатор.

Днес депутатите приеха годишния доклад за работата на КЕВР през 2017 година, предаде Actualno.com.

"Реши ли комисията казуса, изпълнихте ли новите си задължения. Ще спрете ли активите или ще дадете зелена светлина", попита Корнелия Нинова.

Преди нея секретарят на ПГ "БСП за Бългирия" Филип Попов призова председателят на НС Цвета Караянчева да покани Цветан Цветанов в залата. "Председателят на ПГ на ГЕРБ го нямаше и вчера в парламента, няма го и днес. Обсъждат се важни точки, поканете го", обърна се Попов към председателя на НС.

Той припомни, че точките, които е трябвало да се обсъждат вчера, са отложени за днес, защото са изключително важни и следваше да присъства ръководството на съответните комисии. "Него го няма и днес, защо тогава отложихте точките", попита още Филип Попов.

Председателят на КЕВР Иван Иванов мигновено отговори. В изказването си той подчерта, че събраната от БСП подписка няма изразени мотиви, съгласно изискването на закона.

"Текстът, който прие Народното събрание не показва никакви критерии, по които комисията да се произнесе. Не коментира дали комисията има подобен потенциал – кадрови или административен. Защото в текста, приет от парламента се казва вали не се застрашава националната сигурност и обществения ред, но те са обект на други държавни институции. С други думи – в закона трябва ясно да се разпише кой се произнася", подчерта Иван Иванов.

Той допълни, че нито един регулаторен орган в ЕС няма правомощия да се произнася предварително по сделка от частен характер. "В рамките на 19-годишната си дейност КЕВР нито веднъж не е имала такива правомощия, а по тази причина няма и административен потенциал да се произнесе по сделката", завърши той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.