Нинова: Застрахователите са против предлаганата здравна реформа

Нинова: Застрахователите са против предлаганата здравна реформа
Източник: БГНЕС

Застрахователите не са съгласни да застраховат за 12 лв. пациентите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с Асоциацията на застрахователите в България, предаде БГНЕС.

"Предложението на министър Ананиев застрахователите да доплащат 12 лв. е неприемливо и невъзможно. Те казаха, че с тази застраховка е невъзможно да поемат рисковете, които трябва да покрият", заяви Нинова.

Тя добави, че според застрахователите системата е неработеща и се нуждае от спешни промени и добави, че застрахователите шеговито предлагат на г-н Ананиев и на касата да се разменят -  те да плащат всичко, което е до 700 лв., а останалото касата.

„Не можеш да тръгнеш на такава драстична крачка и да не говориш с  общопрактикуващи лекари, с пациентски организации. Това е абсурдно като подход за правене на реформа. Ние чухме много разумни аргументи, одобрения на наши предложения, така че продължаваме да действаме до понеделник, когато ще се срещнем с Българския лекарски съюз и с това приключваме извънпарламентарните консултации - както по вота на недоверие, така и по предложените варианти от правителството“, обясни Нинова.

Крум Зарков добави, че БСП и застрахователите са се обединили около схващането, че е време истински да се остойностят медицинските дейности и да се знае колко колко струва. „Застрахователите, както всички българи споделят оценката на сегашната система като абсолютно неадекватна. Това, което споделихме е, че имаме еднакво разбиране по няколкото неща, които трябва да бъдат направени. Крайно време е истински да се остойностят медицинските дейности и да се знае кое колко струва, а не да продължава ситуацията до момента някои клинични пътеки да са недостатъчно финансирани, други свръхфинансирани“, обобщи Зарков исканията на застрахователите. Той добави още, че трябва да се изгради стриктен механизъм за контрол и да се развържат ръцете на гражданите когато установят, че в досието им фигурират дейности, които те не са използвали, защото сега нямало начин да се защитят.

Зарков подчерта още, че според застрахователите здравеопазването не може да бъде оставено изцяло на пазарен принцип и че с публичните средства трябва да се борави по различен начин. Депутатът напомни, че всички тези препоръкиса разписани в алтернативата на БСП – „Визия за България“.

В отговор на журналистически въпрос  Нинова каза, че българинът няма навика доброволно да се застрахова  и, че това се случва чрез фирмено корпоративно застраховане, но то се прави само от големите компании.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.