Нищожна част от сивия сектор в производството на мляко е излязла на светло

Нищожна част от сивия сектор в производството на мляко е излязла на светло
Източник: iStock/Guliver

За първото шестмесечие на 2017 г. са изкупени 311 хил. тона сурово мляко, което е с 6% повече в сравнение с миналата година. Отчита се и увеличение в производството на сирене в този период с 11%, показват данни на Центъра за анализи на селското стопанство.

Една нищожна част от сивата икономика е излязла на светло, коментира пред БНТ Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

Той обяснява това с предприетите мерки да бъде обвързано субсидирането на глава животно с доказване на производство на мляко.

Зоров уточни, че не са създадени нови стопанства, а интересът към сектора намалява в световен мащаб.

Според Асоциацията добивът на мляко в България е около 1 млн. литра годишно, а през мандрите през 2016 г. са минали 520-530 хил. тона. „Това ще рече, че около 45% е в сивия сектор“, изчисли той.

Под сив сектор той разбира малки стопанства, които предлагат директно млякото по пазарите или го продават без документи на предприятия.

„Около 50% от млякото стига официално до мандрите. Къде се губят останалите 50% е другият въпрос, който и ние си задаваме“, коментира и доц. Божидар Иванов от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Той заяви, че 15-20% от млякото се произвежда в малки ферми и остава в тях, което не може да се нарече сив сектор.

Около 20% е сивият сектор, допълни той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.