Ниските цени на петрола подклаждат войни, предупреждават експерти


Ниските цени на петрола подклаждат войни, предупреждават експерти
Снимка: iStock

4751

Ниските цени на петрола подклаждат войни. Това е основната теза на руския вестник “Взгляд“, цитиран от агенция "Фокус", в материал, посветен на черното злато.

„Колкото по-ниски са котировките на петрола, толкова остри са изявленията и по-чести са акциите за сплашване на обществеността". С тези думи анализаторите коментират последните новини за нападение срещу петролен танкер в Близкия изток. Поредица от такива атаки генерира убедителни, макар и конспиративни версии за това кой стои зад тях.

В петък бяхме свидетели на експлозия на ирански танкер в резултат на две ракетни атаки, заяви говорителят на Иранското външно министерство Абас Мусави. Танкерът е бил ударен от две ракети на около 60 мили (почти 100 километра) от пристанище в Саудитска Арабия. "Разследване, проведено от Националната танкерна компания на Иран, показва, че иранският танкер е нападнат два пъти с разлика от около 30 минути и е повреден", каза Мусави. Техеран проучва обстоятелствата на инцидента и установява кой стои зад атаката. Според Мусави е имало голям теч на петрол, което е довело до силно замърсяване на околната среда.

От своя страна иранската телевизионна компания IRIB съобщи, че танкерът вече е спрял да се движи и екипажът е успял да сведе до минимум изтичането на петрол и да предотврати появата и разпространението на пожар.

Случаите на нападения върху нефтени съоръжения в региона напоследък зачестяват. Преди по-малко от месец дронове атакуваха заводите на най-голямата саудитска компания Aramco, което доведе до срив на производството на петрол в кралството. Цените на петрола веднага скочиха с 20%. Вярно, саудитците успяха бързо да поправят фабриките, а цените на петрола се върнаха на предишните си нива - под 60 долара за барел.

Преди това през юни два танкера, принадлежащи на норвежките и японските компании, претърпяха катастрофа в Оманския залив край бреговете на Иран. Корабите пострадаха от нападение с торпеда.

„Всички тези случки са взаимосвързани. Те са насочени към ескалиране на ситуацията в Персийския залив, насърчаване на напрежението в региона“, казва водещият експерт на Националния фонд за енергийна сигурност Игор Юшков.

Основният въпрос е кой стои зад всичко това? Ако това беше терористична атака, тогава защо никой не пое отговорност за нападението, изненада се Антон Биков, главен анализатор на Центъра за анализи и финансови технологии. Списъкът на „заподозрените“ в крайна сметка не е толкова голям. Това могат да бъдат САЩ, Саудитска Арабия, Израел или дори самият Иран.

Юшков смята, че последното нападение срещу иранския танкер може да бъде извършено от Саудитска Арабия. Зад атаката с дроновете може да стои пак тя. Затова ударите върху петролните активи на саудитците не бяха толкова пагубен, колкото можеше да бъдат. Последиците от нападението срещу танкери в Ормузкия проток също са незначителни - нямаше дори разлив на петрол.

„За саудитците това е печеливш вариант. Световната общност вече призна Саудитска Арабия като жертва на нападение от Иран или хуситите, зад които също стои Иран. Атаката срещу танкери трябва да провокира Техеран да започне отмъщение. Тогава саудитите ще могат да покажат на съюзниците, че се нуждаят от защита и пълномащабна война”, обяснява логиката Юшков.

Защо Рияд иска да предизвика военен конфликт с Иран? Има цял куп както политически, така и икономически причини.

Първо, за Саудитска Арабия е изгодно увеличаване на цените на петрола. Факт е, че докато за Русия 65 долара за барел е доста удобна цена, то Саудитска Арабия се нуждае от по-скъп петрол - от 80 долара и нагоре. Петото десетилетие на ниските цени на петрола е тежко за саудитците. Износът на петрол осигурява на страната 90% от приходите, повече от 3/4 от бюджетните приходи и почти половината от БВП на страната. Когато цените на петрола се сринаха, саудитците започнаха бързо да изразходват запасите, натрупани през "мазните" петролни години. Бюджетът на Саудитска Арабия за 2019 г. е съставен с дефицит от 35 милиарда долара - и това при 10% увеличение на петролните приходи. За целта са необходими цени над 80 долара за барел, което не се случва.

Ето защо Саудитска Арабия се нуждае не само от моментни скокове на цените на петрола, а ѝ трябва дългогодишна тенденция, която може да поддържа цените на петрола с месеци. Това може да се случи например в случай на пълномащабна военна операция на Запада или Саудитска Арабия срещу Иран.

Войната с Иран е от полза за Саудитска Арабия и от политическа гледна точка. „Първо, това ще помогне за традиционното противопоставяне на сунитите срещу шиитите. Второ, ако Иран се разпадне, тогава той няма да може да подкрепи хуситите в Йемен, а саудитите ще решат този проблем. Саудитците ще спечелят от конфронтацията с иранците на други фронтове - в Либия, Сирия, тъй като вниманието на Техеран ще премине към вътрешни проблеми, към запазването на ислямския режим", обяснява Юшков.

Дали обаче саудитите ще могат да провокират война с подобни методи? Явно Рияд не мисли да води война само с Иран: тъй като те не могат да се справят с хуситите по никакъв начин, няма да могат да победят иранците. Те трябва да привличат съюзници, но това ще бъде трудно.

„Американците не искат да започнат война срещу Иран. Сега не им е до това, чакат ги избори. Защо САЩ трябва да бъдат вкарани в огромен конфликт преди изборите? Ако Тръмп откровено загуби, тогава такава решителност би могла да му даде точки. Но Тръмп сега има силна позиция и шансовете му за преизбиране са големи. Затова няма смисъл да се включва в иранската военна кампания, която може да бъде скъпа и изтощителна. Не забравяйте, че Тръмп дойде с лозунгите да не се харчат много пари за подобни операции“, каза Игор Юшков. Следователно вероятно Саудитска Арабия ще продължи да предизвиква подобни конфликти в региона.

Възможно е обаче иранците и саудитците да играят тази игра заедно.

„Има общи интереси за повишаване на цените на петрола, тук се носят слухове, че наскоро двете страни са се сближили, въпреки шума за атаката върху петролната инфраструктура на Саудитска Арабия. Особено важен момент в жизнеспособността на тази неочаквана версия е минималните материални щети на Иран. Това е много подобно на преувеличените „катастрофални“ последици от нападението над саудитците“, не изключва Антон Биков. „Ако версията за връзката между Иран и Саудитска Арабия е правилна, тогава тази „конфронтационна“ история на двете страни ще се развива в зависимост от динамиката на цените на петрола. Естествено, колкото по-ниски са котировките на петрола, толкова по-остри ще са изявленията на страните и по-често ще сме свидетели на зрелищни акции за сплашване на обществеността“, каза той.

Военната кампания в Иран е най-лошият сценарий. Струва си да припомним, че Иран е в състояние да блокира Ормузкия проток, през който преминава една трета от целия износ на петрол. Войната може да повиши котировките на петрола до 100-150 долара за барел.

Ако обаче Иран и Саудитска Арабия продължат да проявяват конфронтация, тогава това също би било хубаво, тъй като това ще предотврати падането на цените на петрола поради забавяне на световната икономика. „В тази ситуация барелът от сорт Brent до декември 2019 г. може да падне до 50-55 долара, но до февруари 2020 г. ще се върне на 60-65 долара.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички