Ноев: Министърът на икономиката съдейства за пране на пари


Ноев: Министърът на икономиката съдейства за пране на пари
Снимка:

2861

"Съществуват всички признаци, че министърът на икономиката участва или съдейства на организирана група за пране на пари. Професори по търговско право ми казаха, че Емил Караниколов или е лъжец, аз ще кажа - говори неистини, или е некомпетентнен. Не смятам, че е некомпетентен, но той говори открити неистини. Въпросът е защо Караниколов говори неистини. Темата за неистините е много важна."

Това каза бившият министър Бойко Ноев в ефира на bTV.

"Какво става след събарянето на КТБ? Остават едни активи, в частност и Дунарит сред тях. За Дунарит се състезават неистово с голямо желание два субекта – единият е Емилиян Гебрев и ЕМКО,който е бяла българска фирма, една от най-големите фирми в бранша от другата страна една офшорка (бел. ред. – "Виафот", свързвана с Делян Пеевски), която иска да придобие Дунарит чрез дълга. Тази офшорка придобива дълга от "Миролио" по неизвестен начин, възможно е да е по престъпен начин, може да стоят руски интереси. Ние не знаем кой стои зад нея и изведнъж когато "Виафот" губи битката идва държавата. И тогава министър Караниколов, избран от партия Атака, която единствена защитава руските интереси, се включва в борбата и праща качулките, праща полицията, която намира някакви измислени нарушения във фабриките на "ЕМКО", отнемат лиценза на "ЕМКО" и яхват влака на "Виафот"... и искат чрез този влак да постигнат своите цели странно е защо прокуратурата все още не се е самосезирала," каза още Ноев.

"Аз говоря, че съществуват всички признаци, че министърът на икономиката участва или съдейства на организирана група за пране на пари.Това, което ние наблюдаваме: прехвърлянето на собствеността от неизвестната фирма "Виафот", придобита по неизвестен начин от неизвестен собственик, преминало през ред цесии и прехвърляне в рамките на един ден – това е класическа схема на пране на пари", категоричен бе бившият военен министър.

Според него "трябва да се тръгне по пътя на качулките и по пътя на парите и тогава хората ще разберат истината."

Ноев припомни, че "държавата не е абстракция, държавата са хората. В случая с "Дунарит" наблюдаваме едно ярко беззаконие."

"Това не е държавата, това са хора, държавни чиновници. Ако Караниколов беше олицетворение на държавата, ние щяхме да емигрираме всичките. Ние все пак имаме надеждата, че в държавата има сериозни хора и не всичките, които ние сме избрали и назначили дефакто като ръководители на всичко това наше, което се казва България..., затова ДАНС да вземе да си свърши работата. Не зная защо ДАНС мълчи. Кой е тоя "Виафорт", каква е тая фирма? Руски интереси ли са или просто престъпна схема? Ние не знаем, може да са и двете!", допълни още той.

В началото на разговора Ноев обясни:

"Да, аз бях министър на отбраната при Иван Костов, с което се гордея. 2000 година България беше в едно особено положение. Години наред посредници и търговци бяха нарушавали забрани, България беше очернена... имаше категорична политика срещу нарушенията. Тогава постъпи информация от американски източници – молеше да окажем съдействие дали фирмата "ЕМКО" и имала разрешителни за определена търговски операции и съдействия да се отнеме лиценза на Емилиян Гебрев. Отнехме му лиценза и след няколко месеца проучвания го върнахме. Мен ме е срам от този случай това беше административен произвол - само заради питане отнехме този лиценз."

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички