Норвежкият модел: Борете се за по-добър ЕС, ако не искате да страдате от по-лош


Норвежкият модел: Борете се за по-добър ЕС, ако не искате да страдате от по-лош
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3712

Евентуален изход на Великобритания от Европейския съюз (Brexit) с надежди за вдъхновени от примера на Норвегия взаимоотношения с Блока може всъщност да оставят Обединеното кралство с истински дефицит на демокрация и от гледна точка на британците един по-малко атрактивен Съюз. Това смята Йонас Хелзет, директор на Bellona Eurora, политическото звено на еко ориентираната фондация Bellona, в коментар за EurActiv.

Въпреки че миналия октомври британският премиер Дейвид Камерън, изключи като възможност норвежкия пример, тази опция постоянно се цитира от стоящите зад кампанията за напускане Европейския съюз като атрактивна възможност на европейско членство. На база на опита си като съветник на Норвержката мисия в ЕС, Хелзет споделя мнението си по въпроса, като заявява, че подобно стечение на обстоятелствата ще бъде не само против интересите на Великобритания, но и против всеки, който иска по-гъвкава и отворена Европа.

Норвегия – член на ЕС без право на глас – истински дефицит на демокрация

Да, Норвегия е богата и сама се справя доста добре. Затова не е изненадващо, че моделът на взаимоотношенията с ЕС изглежда атрактивен за други, казва експертът. Във Великобритания както и в Норвегия често хората се фокусират върху „демократичния дефицит“ на ЕС. Норвегия има достъп до единния пазар на ЕС, но на цената на голяма демократична липса.

Бих нарекъл норвежкото нечленство илюзия: Тя е член на ЕС но без право на глас, казва Йонас Хелзет. Иронинчно, нечленът Норвегия е един от най-прилежните страни при въвеждането на евродирективи – в повечето случаи без дебат. Норвежкият парламент вече е унизително свикнал да се съгласява с европейските закони от повече от две десетилетия. Когато дебатът все пак се появи, в повечето случаи той се случва твърде късно, за да може да се направят някакви промени. А забавянето в основната си степен се дължи на пълната липса на норвежки представители в Европейския парламент и Съвета на ЕС, където се взимат решенията, коментира експертът.

Тогава защо няма възмущение? И отново, и то не без ирония, се оказва, че въпреки че Норвегия отхвърли двама пъти на референдум възможността на влезе в ЕС, се оказва, че норвежците страдат много малко от европейските директиви, каза анализаторът.

Но Великобритания има население около 13 пъти по-голямо население от Норвегия. За разлика от Лондон, Осло рядко ще поставя точките на дневния ред. Ако Великобритания реши да напусне ЕС, везните реално ще се наклонят. Европейски съюз без Обединеното кралство без съмнение ще бъде по-малко атрактивен за британците на фона на изчезването на британското влияние там, казва Хелзет.

Но какво ще стане със самия ЕС, с който Лондон ще трябва да преговоря за достъп до единния пазар?

Както и Норвегия Великобритания ще трябва да приеме без много мислене европейски директиви, за да продължи да ползва достъпа до единния пазар. Регулации, доминирани от политиките на нейните съседи, без да може Великобритания да им повлияе; регулации, с които Лондон със сигурност ще бъде малко съгласна, завършва експертът.

Редактор: Петя Бързилска

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички