Нов абсурд от властите в Румъния: затвор при 30 дни неплатени данъци

Нов абсурд от властите в Румъния: затвор при 30 дни неплатени данъци

Министърът на финансите на Румъния Еуген Теодоровичи внесе спорен законопроект в Сената по спешна процедура, предвиждащ гражданите, които не плащат навреме данъците си, да влизат в затвора.

Данъкоплатците с просрочени данъчни декларации за социални вноски, произтичащи от заплати, пенсии, здравни помощи, авторски права и други доходи, са заплашени от 1 до 6 години лишаване от свобода.

Проектозаконът, иницииран от финансовия министър, има за цел да промени закона за предотвратяване и противодействие на укриването на данъци.

Член 6 от спорния закон гласи: "Това е престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години, дължащо се на забавяне с 30 дни на плащането на данъци и социални осигуровки", се казва в предложените промени от министъра на социалдемократите.

Измененията засягат множество данъци: данък върху дивиденти, изплащани от юридическо лице на друго юридическо лице, данък върху доходите за авторско право, данък върху доходите, свързани с независими дейности въз основа на спортни договори, данък върху доходите от заплати, данък върху наема и др. данък върху дивидентите, лихвите, данък върху пенсиите, данък върху социалните и здравните осигуровки данък върху доходите, постигнати в Румъния от чужди граждани и т.н.

Опозицията реагира остро на предложените промени. "Теодоровичи, кученцето на Виорика (Дънчила, б.р.), ще ви вкара в затвора, ако не платите данъците си. Той и неговата престъпна банда няма да имат пари за крадене, ако спрете да им давате? С този закон той иска да вкара само вас в затвора, но не и себе си", каза сенаторът от либералите Флорин Кицу и обяви, че следващата седмица ще разкрие доказателства, удостоверяващи незаконни действия на финансовия министър.

Кицу обвини Теодоровичи, че е сред неизрядните данъкоплатци и също трябва влезе в затвора при лидера на социалистите Ливиу Драгня.

Според говорителя на Партията на Народното движение Михаил Неамту Теодоровичи иска да засили системата на робската държава, а социалистите искат да пратят бедните хора зад решетките.

"Социализмът мрази свободата. Напоследък Социалдемократическата партия иска да вкара бедни хора в затвора, а именно собствените си избиратели. Полицейската държава, мечтана от Орландо Теодоровичи, ще засили режима на робите, за да изпрати в затвора всички, които нямат пари да платят прословутия принос към системата на здравеопазването", заяви Неамту.

Теодоровичи се отвърна на критиката на опозицията с думите, че някои не са в състояние да разберат определени решения, споменаването на неговия проектозакон има за цел да осигури справедливо поведение на работодателя към служителя и да избегне злоупотреби.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.