Нов данък за престой на туристите в Гърция


Нов данък за престой на туристите в Гърция
Снимка: iStock/Guliver

5047

След приключването на успешната за туризма 2017-та година, когато бе регистриран ръст от девет на сто на посетителите, Гърция влезе в новата година с въвеждането на допълнителен данък за престой на гостите. Това припомня специализираното онлайн издание Hotel Management, предаде "Фокус".

Таксата за нощувките бе въведена от Министерството на туризма в Атина, за да бъдат увеличени приходите с цел намаляване на външния дълг на страната. Новият данък за туристически престой се изчислява като фиксирана сума на ден и на стая, и е определян в зависимост от типа настаняване. Отседналите в петзвездни хотели ще трябва да предвидят допълнителен разход от 4 евро на ден, докато почиващите в хотели с категория една или две звезди ще плащат по 50 евроцента повече за ден от престоя си. За гостите на тризвездните хотели таксата ще бъде в размер на 1,5 евро на ден, а на четиризвездните - 3 евро. Таксите са включени в общите разходи за престой и гостите не са таксувани отделно.

Още след обявяване на плановете на правителството, представителите на хотелиерския бранш в Гърция бяха категорични, че налагането на допълнителна такса е абсурдно, тъй като туризмът е един от малкото сектори на гръцката икономика, който устоява на кризата. Гърция вече има най-високите данъчни ставки за туристически услуги в сравнение с други конкурентни средиземноморски страни. Според неотдавнашно проучване, на 100 евро, които един четиризвезден хотел в Гърция получава от гостите, над 33 евро отиват за данъци.

Сега обаче и Гръцката федерация на хотелиерите атакува данъка. Председателят й Йоргос Цакирис твърди, че данъкът ще доведе до намаляване на търсенето и конкурентоспособността на гръцкия туристически продукт - или директно, чрез повишаване на цените, или косвено - като бъде поет от хотелите. Това означава, че гръцките хотели ще регистрират спад в приходите, а това на свой ред ще доведе до намаляване на инвестициите и до понижаването на качеството на предлаганите услуги.

Нещо повече. Проучване, проведено за организацията от "Грант Торнтън", показва, че данъкът за престой ще увеличи средната цена на стаята с 1,9%. В резултат търсенето на хотелиерския пазар в Гърция ще отслабне, а това ще доведе след себе си до спад на приходите на хотелиерския пазар с 2,5% - или 435 млн. евро, предупреждават експертите.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички