Нов катализатор струва двойно или тройно повече от кола на старо


Нов катализатор струва двойно или тройно повече от кола на старо
Снимка: БГНЕС

8320

800 – 1000 лева би струвал пасивен катализатор за автомобил, който струва 300 – 500 лева. Всъщност при около 100 – 150 000 километра пробег колата вече има нужда от нов катализатор. А без катализатор автомобилът също може да се запали в движение. Това заявиха експерти и инженери в коментар за идеята на екоминистерството да се спират от движение всички автомобили без катализатори. Всъщност идеята как да се спират коли от движение зависи от следното – на края на гърнето се намира ауспухът, там се поставя сонда, която измерва отделяните емисии и ако те са над допустимото ниво, автомобилът би трябвало да бъде спрян от експлоатация.

По отношение на това да сменяш сам катализатор, беше отправено изрично предупреждение – ако опитате, може катализаторът да падне или дори да се запали по време на движение. Важно е и при поставяне и/или смяна на катализатор да се обърне внимание на евростандарта за чист въздух на съответния автомобил и собственикът трябва да следи нивото на отработените газове да отговаря на тази категория. Не може да искаме от една кола със стандарт Евро 0 спазване на норми за Евро 5, посочиха експертите пред Нова телевизия.

Инженерът Димитър Димитров предупреди и, че филтър за твърди частици при дизеловите автомобили може да бъде трицифрена и когато човек дойде на сервиз и се установи, че катализаторът е за смяна, той вдига ръце - това са много пари. И започва да търси начини за манипулиране, добави Димитров по отношение на практики с "чисти коли" само на хартия.

Според експертът от МОСВ Георги Михайлов в България съвсем не са малко колите, които се движат без катализатори. Ако нямаш катализатор, всички вещества и частици, които се отделят при обработката на горивото от автомобила, излизат свободно в атмосферата.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички