Нова агенция ще ръководи държавните предприятия


Нова агенция ще ръководи държавните предприятия
Снимка: iStock/Guliver

2448

Нова агенция за публичните предприятия и инвестициите ще управлява предприятията, които са над 50% държавна собственост. Това става ясно от проект за нов закон, цитиран от в. "24 часа".

Законовите изменения идват заради желанието ни да влезем в чакалнята на еврозоната (ERM II) и в Банковия съюз на ЕС. Заради това следва да изпълним условие за подобряване на управлението на държавните предприятия.

Първото, което предвижда законът, е, че агенциите за приватизация и за инвестиции се сливат в новата структура. Въпросната агенция ще прави анализ на предприятията и ако те извършват предимно публични услуги, ще бъдат преобразувани в административни структури. Ако дейността им е търговска, ще бъдат търговски дружества. Дали предприятия, регламентирани от специални закони, като тези в енергетиката например, да останат с принципал съответния министър, или ще са в агенцията, ще решава Министерският съвет.

Първоначално към агенцията ще отиде пакет от предприятия, като този портфейл ще се разширява, така че да обхване всички, пише в мотивите към закона.

Премахва се списъкът с предприятия, забранени за приватизация. Разрешение за продажба на всяка фирма с над 50% държавен дял ще се взема от Народното събрание. Продажбата на обособени части от държавните предприятия се решава от правителството. Продажбата на обособени части от лечебни заведения - частна държавна собственост, с данъчна оценка над 10 000 лв. става с разрешението на агенцията.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички