Нова порция остри критики срещу тол системата

Нова порция остри критики срещу тол системата
Източник: iStock

Категорично очакваме хаос с тол системата. По договор трябва да има шестмесечен тестов период, а го няма и ще стане както с електронните винетки. Това заяви председателят на БАСАТ (Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт) Илиян Филипов, като той поиска отлагане на влизането в действие на системата.

Същевременно зам.-председателят на БАСАТ Миролюб Столарски показа писмо от АПИ, с което агенцията моли фирма "Капш" (бел. ред. - тя изгражда тол системата и пое основни функции при проекта за електронната винетка) да помага за електронната винетка – със събирането на приходи например. Как тогава ще се справят с тол системата, попита Столарски и заяви пред Нова телевизия, че връзките между АПИ и митниците и АПИ плюс НАП не е направена – трябвало да има 100 пункта по митниците, а нищо не е направено. Ще стане така, че транзитният трафик, който нарушава най-много, ще минава безплатно през държавата, убеден е Столарски.

Като се съберат тези пари, не е ясно къде ще отидат. Идеята за тол системата е абсолютно изкривена, подчерта Столарски пред Нова телевизия. Според него в цяла Европа нито една държава не таксува втори и трети клас моторни превозни средства. Филипов се оплака, че 82% от пътната мрежа ще се обложи с тол такса, а най-високият процент досега бил в ЕС – 7 на сто от пътната мрежа на Германия. На въпрос дали това не е така, защото всички плащат в определени участъци, и Филипов, и Столарски казаха, че до 3,5 тона моторните превозни средства в Германия попадат в рамките на винетна система.

По изчисления на БАСАТ, ако един хляб се нареже на 18 филийки, 3 ще отидат за тол таксата. Важи за всички стоки, добавиха в един глас Филипов и Столарски. Филипов заяви, че ако плаща за тол система като превозвач, ще трябва да плати над 4 млн. лева (4,120 млн. лева), а сега плаща под 70 000 лева (68 000 лева). Всички фирми в бранша са в стрес, предупреди председателят на БАСАТ. И каза, че е нормално тол система да има за магистралите и пътищата първи клас, но на „нормални цени”. А Столарски настоя, че Световната банка е предложила три варианта за тол такса, като при най-тежкия като събиране на приходи АПИ всъщност няма капацитет да ги изхарчи за ремонт на пътната мрежа.

Ако властите не са наясно с ефекта от тол системата, трябва да отложат влизането в действие, подчерта и омбудсманът Мая Манолова.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.