Нова версия: Незаключена жп стрелка е причина за трагедията в Хитрино


Нова версия: Незаключена жп стрелка е причина за трагедията в Хитрино
Снимка: МВР

3586

Не високата скорост, а незаключената стрелка на релсовия път е причина за трагедията в Хитрино. Това беше казано по време на нарочна пресконференция, на която собствениците на фирмата "Булмаркет ДМ" ЕООД, чиято цистерна дерайлира на гарата в селото, изнесоха нови факти от техническите експертизи на чуждестранни вещи лица, предаде Actualno.com

Според представителите на фирмата, повреда на релсовия път е причинила трагедията, при която загинаха 7 души, а 29 бяха ранени.

Новото разследване е установило, че основната причина за инцидента от декември 2016 година, свързана с високата скорост, е "важно, но недостатъчно обстоятелство". По безспорен начин екип от вещи лица установява, че повреда в стрелката, която разделя коловозите, е истинската причина за трагедията, казват от "Булмаркет".

"Изчисленията показват, че дори влакът да се е движил с по-висока скорост от разрешената, при този вираж на коловозите и броя на вагоните, композицията може да се обърне, ако скоростта надвиши 111,5 км/ч., което не съответства на данните от разследването. Следователно причината за катастрофата е една от стрелките на коловозите на гарата в Хитрино, която най-вероятно не е била заключена", коментират още от "Булмаркет" и като доказателство към това привеждат няколко факта от международната експертиза.

Още подробности прочетете ТУК.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички