Новият бюджет на ЕС - пари само за тези, които спазват правилата


Новият бюджет на ЕС - пари само за тези, които спазват правилата
Снимка: БГНЕС

3484

Европейската комисия представи проектобюджета на ЕС за 2012-2027 г. Германия ще плаща повече, а Полша и Унгария могат да бъдат наказани със съкращаване на плащанията. Борбата за финанси обещава да бъде жестока, пише Бернд Ригерт за Deutsche Welle.

Дори в спокойните времена преговорите за така нареченото „дългосрочно финансово планиране“ в Европейския съюз представлява продължителна и изнурителна борба. Сега с излизането на Великобритания от ЕС и загубата на третия по големина платец в европейската каса, борбата обещава да бъде изключително отчаяна. В това е убеден Гунтрам Волф от брюкселския аналитичен център Bruegel.

Представеният „дългосрочен финансов план“ за 2021-2027 г. ще бъде първият за ЕС без Великобритания. А означава и без, най-малкото, 12 милиарда евро, които Лондон през последните години внасяше в европейския бюджет. Такива са изчисленията на комисаря на Евросъюза по бюджет Гюнтер Йотингер, които той озвучи в интервю за германската телевизия ARD. А следователно ЕС в бъдеще има два пътя: да започне да пести и да свива бюджета или да предложи на страните-членки да плащат повече.

Два пътя пред европейския бюджет

От интервюто на Йотингер пред ARD става очевидно, че пътят вече е избран. Бюджетът на ЕС няма да се съкращава, нещо повече, той незначително ще нарасне. А оставащите в ЕС страни ще трябва да плащат повече. Допълнителните разходи за Германия, която със своите 35 милиарда евро годишно и без това е най-големият платец в бюджета на единна Европа, ще възлязат на „11-12 милиарда евро годишно“. От тази сума 3,5-4 милиарда евро ще заместят отпадащите британски вноски, а също така за укрепването на граничния контрол в Европа, каза Йотингер.

Останалото са обикновено увеличаване на разходите, предизвикано от инфлацията.

Но не по всички пера разходите ще растат през 2021-2027 г. Гюнтер Йотингер планира съкращение с около 5% на субсидиите за земеделие и за изоставащите инфраструктурно региони. От това намаляване на дотациите най-силно ще бъдат засегнати Полша, Унгария и Гърция, а също така, но в по-малка степен, Ирландия.

Представителите на тези страни вече заплашиха да наложат вето върху проекта за нов бюджет. Гунтрам Вулф от центъра Bruegel смята, че тези дотации са силно „завишени“. „По-добре е по-малко да дотираме земеделието и повече да инвестираме в други проекти, като опазването на околната среда“, отбелязва той.

Дългите бюджетни процедури на ЕС

Но въпреки различните позиции на страните, Йотингер възнамерява максимално бързо да приеме новия 7-годишния финансов план. Настоящият бюджет на ЕС беше съгласуван 2 години. Сега комисарят по бюджета иска да направи това за година, т.е. преди изборите за Европейски парламент през юни 2019 г.

Това ще бъде много трудно. Германия като цяло не възразява относно увеличените плащания в европейската каса – перспективата за това увеличение беше заложена в коалиционния договор на новото правителство на страната. Но Холандия, Австрия, Дания и Швеция възразяват. Останалите платци, по думите на Йотингер, разбират сложността на стоящите пред ЕС задачи – такива, като проблема с бежанците, борбата с тероризма, отбраната – и не са против повишаването на своите плащания.

По-малко пари от Брюксел за Варшава и Будапеща

Отделна тема за спорове ще стане отпускането на европари за Варшава и Будапеща. По замисъла на Йотингер, ако страна от ЕС не изпълнява основните критерии за правова държава, например, принципа за независимост на съдебната система, то тя може да се лиши от плащанията от европейската каса. Унгария и Полша вече приеха това като мярка, насочена срещу тях.

Двете страни от много години са подложени на критика за провежданите от тях съдебни реформи. При това коренното отличие на новия бюджет от днешната ситуация е, че за налагането на наказателни санкции ще е достатъчно само решение на Еврокомисията.

А това означава, че борбата ще се разгърне още сега, по време на обсъжданията на проекта за 2021-2027 г. „Тук ще бъде много трудно да се постигне единство. На нас ни е гарантирано ветото на страните, които могат да бъдат лишени от плащанията“, прогнозира Гунтрам Волф.

Гюнтер Йотингер обаче не смята да отстъпва. Ние трябва да сме убедени, че, отпускайки пари за изследвания, инфраструктура, социални проекти, ще можем да гарантираме, че в случай на възникване на разногласия „независими съдии е оценяват или взимат решение за връщането на парите“. А ако такива съдии няма? Отговорът на този въпрос ще бъде даден от консултациите в близкия месец в Брюксел, които обещават да бъдат много оживени.

Източник: БГНЕС

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички