Новият модел за здравно осигуряване предвижда навлизане на частни здравни фондове


Новият модел за здравно осигуряване предвижда навлизане на частни здравни фондове
Снимка: БГНЕС

5007

Край на монопола на здравната каса - занапред ще можем да се осигуряваме и в здравни фондове наред с НЗОК. Това е моделът, който предлага за дискусия здравният министър Кирил Ананиев, предава Нова телевизия.

Министърът представя виждането си за демонополизацията на широко обществено обсъждане с участието на всички заинтересовани страни.

Няма да се допуска частните здравни фондове да подбират лицата по здравен статус, предлага още здравният министър. Частният фонд пък трябва да набере поне 500 хил. здравноосигурени, за да може да заработи. Според проекта гражданите със здравни права ще имат определен срок, за да изберат частен фонд, а ако не го направят, си остават в НЗОК.

Имат правото също така веднъж годишно да сменят по желание фонда си. Според идеята на екипа в МЗ, изготвил новия здравноосигурителен модел, здравната вноска ще се запази на 8%.

Според застрахователите в здравеопазването обаче този процент е недостатъчен, тъй като ще трябва да се заделят средства и за създаването на гаранционен фонд. Именно при фалит на здравния фонд, който са избрали, лицата веднага ще бъдат прехвърляни в друг, без това да е за тяхна сметка.

По време на дискусията омбудсманът и опозицията изказаха опасенията си от неясноти за това какво се случва с групите лица, които се осигуряват за здраве за сметка на държавния бюджет. Няма яснота от кога точно ще влезе в действия новият здравен модел.

"Това, което мен ме тревожи, е, че толкова сериозен проблем се решава с няколко слайда. При представянето на модела има много неясноти. Говори се за регистриране на нови субекти, наречени осигурителни фондове. С каква процедура? С какъв капитал? Вноската се запазва на 8%. Трябва от сега да е ясно, че от нея в системата ще влязат по-малко пари, отколкото в момента, тъй като от тях трябва да се заделят пари за Национален гаранционен фонд. Всяка една от компанията трябва да задели и технически резерв, за да може да покрива непредвидени разходи. В същото време на лечебните заведения се дава право сами да образуват цените, т. е. няма национални цени. Тези нови дружества ще трябва да се договарят с всяко лечебно заведение. Това е доста сложен процес, особено за система, която няма никакви традиции в това отношение“, коментира д-р Мими Виткова, бивш здравен министър, цитирана от БГНЕС.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички