Новият шеф на БДЖ: Там е действало правилото "и да не работим, парите ги има"


Новият шеф на БДЖ: Там е действало правилото "и да не работим, парите ги има"
Снимка: БГНЕС

4283

В БДЖ важи правилото - и да не свършим работата, парите ги има. Това заявява новият изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ" Никола Василев в интервю за "24 часа".

"Обществена тайна е, че пътниците в БДЖ са закрепостени, возят се с влак, защото няма друга опция. 92% от пътниците на БДЖ ползват намаления. Приходите от собствена дейност са около 17% - изключително нисък процент. В БДЖ се е стигнало до едно такова положение - и да не свършим работата, парите ги има", казва той.

Василев казва, че "за неща, които трябва да бъдат стриктно контролирани, почти няма информация, а за тези, които не носят никаква информация, се генерира пълен документооборот". по думите му в холдинга ццари колективна безотговорност, никой не знае дали една услуга, възложена на външни изпълнители, колко би струвала, ако се изпълнява с вътрешен ресурс, а директорите по места са без право на глас.

Новото ръководство се е отказало да купува нови влакове след като обществената поръчка за 647 млн. лв. е била объркана и отменена като незаконна.

"По примера на "Дойче бан", австрийските и чешките железници и българската ще вземе влакове на оперативен лизинг вместо да ги купува. Оперативен лизинг за 15 или 20 г. би бил поне между 2 и 3 пъти по-евтин", прогнозира Василев. Според него няма смисъл да се инвестира такава голяма сума в нови влакове при положение, че те няма да бъдат доставени скоро, а през 2024 г. изтича договорът на БДЖ с държавата за обществена услуга, с което пада монополът й за вътрешните превози.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички