Новият шеф на Yahoo е мъж и ще взима два пъти по-висока заплата от Мариса Майер


Новият шеф на Yahoo е мъж и ще взима два пъти по-висока заплата от Мариса Майер
Снимка: Getty Images/Guliver

1947

Новият главен изпълнителен директор на американската компания Yahoo - 52-годишният Томас Макинерни, ще получава 2 млн. долара годишно - два пъти повече от заплатата на неговата предшественичка Мариса Майер.

Майер бе уволнена за неумелото преодоляване на кризата, свързана с изтеклата информация за хакерски атаки. За заплатата на новия директор съобщи NBC във вторник.

По-рано се съобщаваше, че управителният съвет на компанията е решил да лиши Майер от годишна премия и полагащото ѝ се възнаграждение под формата на акции на компанията. Според Ен Би Си това не отговаря напълно на истината. Бившата директорка ще получи 23 милиона долара като компенсация за прекратяването на договора преди изтичането му и ще има възможност да получи акции на Yahoo за около 57 милиона долара.

Самата Майер няма да се раздели напълно с компанията, която става Altaba и ще е начело на малка дъщерна фирма, контролираща дела на Yahoo в китайската Alibaba Group Holdings.

През януари бе потвърдено, че Мариса Майер няма да остане в административния съвет на инвестиционната компания, в която тя ще се превърне след продажбата на своята основна дейност на телекомуникационния оператор Verizon Communications.

Според борсовите документи компанията, която ще запази неизкупените от Verizon активи (т.е. основно участието в китайската компания Alibaba) се преименува Altbaba и ще намали броя на членовете на своя административен съвет на пет души.

През юли 2016 г. Yahoo сключи сделка с телекомуникационния гигант Verizon за над 4,8 млрд. долара, като му продаде основните си интернет услуги, като интернет портали и бизнес с онлайн реклами, с което постави край на 20-годишното си съществуване като самостоятелна и независима компания. Сделката беше на път да пропадне в края на 2016 година, когато Yahoo обяви, че данните на над 1 млрд. потребители са били откраднати от хакери през 2013 г. в отделен случай от предишно разкрития пробив, засегнал други 500 млн. акаунти.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички