Новият закон за хората с увреждания трябва да е готов до средата на октомври


Новият закон за хората с увреждания трябва да е готов до средата на октомври
Снимка: БГНЕС

2436

До 15 октомври тази година работна група трябва да завърши концепцията за нов закон в помощ на хората с увреждания. В него ще бъдат предвидени механизми да може да се помага индивидуално на всяко лице с увреждания според конкретните му потребности. Това заяви социалният министър Бисер Петков в отговор на въпрос на депутати от БСП какво се случва с интеграцията на хора с увреждания в българското общество.

Специално "червеният" народен представител Антон Кутев настоя, че България изостава много в това отношение и то по ангажименти, поети пред международни организатори като ООН. Да не говорим, че нито една институция не прави годишен план относно интеграцията на хората с увреждания, каза още Кутев.

Министърът пък призна, че няма достатъчно пари, за да могат всички нуждаещи се хора с увреждания по услугата „Личен асистент“ да получат помощ. 16 600 души са лични асистенти на над 20 000 българи, сочи статистиката.

На въпрос от депутата от БСП Михаил Христов, който е двукратен параолимпийски шампион по дълъг скок, какво се случва относно помощта за медицински изделия, Петков отговори, че се подготвя лимитна заповед, която ще определя размерите на целевата помощ за медицински изделия. Заповедта трябва да влезе в сила от 1 юли тази година.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички