Новият закон за платежните услуги ще бъде готов до средата на 2017 г.


Новият закон за платежните услуги ще бъде готов до средата на 2017 г.
Снимка: БНБ

2653

Новият закон за платежните услуги ще бъде изготвен до средата на годината. Това се разбира от изказване на подуправителя на БНБ, ръководещ управление "Банково", Нина Стоянова при откриването на финансовия форум "Иновации".

В изказване, цитирано от пресцентъра на институцията, тя посочва, че новата, втора, директива за платежните услуги в рамките на вътрешния пазар, по чието транспониране се работи от края на 2016 г., ще бъде въведена с този нов закон за платежните услуги и платежните системи.

До средата на годината се очаква проектът му да бъде изпратен в Министерството на финансите за внасяне в Министерския съвет и за приемане от Народното събрание. Срокът, поставен за въвеждането на директивите в страните - членки на ЕС, е до 13 януари 2018 г.

В директивата са заложени редица изисквания към доставчиците на платежни услуги /банки, платежни институции и дружества за електронни пари/ за плащанията, извършвани по електронен път и в интернет среда.

В новия закон ще бъдат пренесени и текстовете на останалите директиви, регулиращи платежната инфраструктура и услуги. Разпоредбите на втората директива и въвеждащият я нов закон имат за цел осигуряване на по-благоприятна и сигурна среда за пазарните участници и по-добро гарантиране на правата на ползвателите на платежни услуги при отчитане на промените, свързани с развитието на технологиите, посочва Стоянова.

През последните години се наблюдава тенденция на нарастване на обема на електронната търговия, електронните плащания и появата на иновативни платежни услуги, казва тя пред участниците във форума. Все по-осезаема е необходимостта от предоставяне на електронни услуги както от частните компании, така и от публичните органи, допълва подуправителят.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички