Новите коли в България се увеличават с 10% през февруари

Новите коли в България се увеличават с 10% през февруари
Източник: БГНЕС

Новите автомобили, регистрирани в България през февруари, са 2809 или с 10% повече спрямо същия месец на миналата година. Това показват данни на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (АСЕА).

За първите два месеца на годината продадените нови коли са 5153, или с 2.6% повече.

Според данни на пътната полиция към 1 март в страната има регистрирани 3 636 432 моторни превозни средства. От тях почти 1.6 млн са на над 20 години.

Като цяло ограниченията за дизелови коли в Европа водят до увеличаване на вноса на тези автомобили в България. Всяка трета стара кола от Италия например достига до автокъщите с коли „втора ръка” у нас, стана ясно преди време. Докато търсенето на нови автомобили на дизел в ЕС намалява с 18% през миналата година, у нас то се запазва.

Продажбите на нови коли в ЕС се понижават с 2.9% за първите два месеца на годината, като достигнаха 2.31 млн. бройки, посочват от АСЕА. И през февруари търсенето е по-слабо от същия период на миналата година, като спадът е с 1%.

Повишават се обаче продажбите на три от петте основни пазара - Германия (+2.7%), Франция (+2.1%) и Великобритания (+1.4%).

Спад се наблюдава на пазарите в Испания (-8.8%) и Италия (-2.4%).

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.