Ново преброяване на населението в България ще има през 2021 г.

Ново преброяване на населението в България ще има през 2021 г.
Източник: БГНЕС

18-ото преброяване на населението ще бъде проведено през 2021 г. и трябва да бъде уредено с отделен закон. Това каза Сергей Цветарски, председател на НСИ по време на среща с медиите.

„Това е 18-ото ни преброяване и то ще бъде в изпълнение на нашите ангажименти съгласно регламент 763 от 2008 г. на ЕП и на Съвета на ЕС и по една случайност той е приет точно на 9 юли 2008 г. Днес е също 9 юли. Този регламент се отнася специално за преброяването на населението и жилищния фонд в целия ЕС. От друга страна изпълняваме ангажиментите си съгласно Закона за нормативните актове и търсим максимална прозрачност и информираност на населението с оглед на постигане на целите на това преброяване“, каза Цветарски. „Стартираме съвсем навреме. Бъдещото преброяване трябва да бъде проведено през 2021 г.“, каза Цветарски и уточни, че датата ще бъде обявена допълнително.

„Изчерпателното преброяване трябва да бъде уредено с отделен закон, съгласно разпоредбата на чл. 18 от Закона за статистиката. В тази връзка възложихме на фирма с опит, изготвянето на цялостна предварителна оценка на въздействието на един нов Закон за преброяване на населението и жилищния фонд“, каза още председателят на НСИ, цитиран от "Фокус".

Ще предложим три времеви варианта а за преброяването, но не желаем да се осъществи, когато има избори, каза Диана Янчева, заместник-председател на НСИ.

„Едната е януари – февруари 2021, втората е май 2021 и третата ноември – декември 2021 г.“, каза Янчева. Тя поясни, че през 2021 г. предстоят парламентарни избори през пролетта и президентски през есента. Предвид факта, че основните помощници в преброяването са общините и областните управители, които са ангажирани пряко с избори, от НСИ не желаят точно тогава да има и преброяване. "Достатъчно тежки са като организационна дейност и двете неща, за да ги смесваме“, каза още тя.

По думите ѝ януари и февруари населението е относително немобилно. „Май месец ще бъде време след избори, т.е общините вече няма да са ангажирани с дейности по парламентарните избори, но пък тогава има много почивни дни, населението е доста мобилно. Това са недостатъците през този месец. Ноември-декември е периода след президентските избори. Тогава страстите ще са утихнали. Няма да има ангажираност от страна на общините, но тогава имаме евентуално лоши метеорологични условия“, каза още Янчева.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.