Няколко държави искат компенсации от ЕС заради земеделски загуби

Няколко държави искат компенсации от ЕС заради земеделски загуби
Източник: Getty Images / Guliver

Председателят на литовския парламент Викторас Пранцкетис ще обсъди с председателя на Еврокомисията (ЕК) Жан-Клод Юнкер оказването на финансова помощ на литовските фермери, които заради лошото време не прибраха реколтата и понесоха загуби.

Това съобщи по националното радио аграрният министър Бронюс Маркаускас. Той разкри, че подобни писма за помощ от Брюксел са отправени и от Латвия, Естония и Финландия. „Необходимо е да представим на Еврокомисията единна позиция и да се придържаме към нея“, отбеляза министърът, предаде ТАСС.

Заради проливните дъждове през август и септември литовските фермери не можаха да приберат 30% от реколтата, защото техниката не можеше да излезе по полята. Незасети пък останаха 27% от площите за зимно-есенните култури.

Според Маркаускас има размивания за начините по предоставянето на помощ. Той разкри, че аграрният еврокомисар Хогън настоява да се използуват вътрешните резерви за компенсации, докато Юнкер уверява, че се търси възможност за изплащане на загубите. Хогън и Юнкер изразили мнението си две отделни писма до литовското правителство.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.