Няколко съвета за забавна и продуктивна среща в офиса

Няколко съвета за забавна и продуктивна среща в офиса
Източник: iStock/Guliver

Много от нас приемат оперативките в офиса за досадни и изморителни. Към тези срещи обаче може да има и креативен подход, за да задържат те интереса на служителите и да бъдат наистина полезни. Ето няколко идеи за целта, обобщени от Inc.com.

1. Сменете обстановката

Срещите могат да се организират както на открито, така и в офиса, стига служителите да могат да стоят прави и да се разхождат. Някои компании дори организират различни видове игри, с които да разведрят обстановката. Това помага на всички да се чувстват по-активни, енергични и мотивирани да вземат участие в срещата. Възможността да се разхождаш и да говориш с останалите създава една по-непринудена обстановка, която позволява на служителите да опознаят по-добре своите колеги.

2. Срещите трябва да са кратки

Някои срещи продължават прекалено дълго, което изнервя и отегчава. За да ограничите времетраенето, задайте ясни цели и насоки за темите, които ще бъдат разгледани на срещата. Това ще помогне за ограничаването на разговорите по въпроси, които нямат нищо общо с основната дискусия.

Задайте таймер на телефона си и започнете да налагате малки наказания за съвещания, които продължават по-дълго от предвиденото. Ако срещата се протака, може например да вземате столовете на присъстващите и да ги принудите да стоят прави.

3. Покажете добро отношение

Когато служилите постигнат определени цели, те трябва да бъдат поощрявани. Независимо дали ще ги похвалите с добра дума или ще ги почерпите с един обяд, направете нещо, за да покажете вашето признание.

Когато се срещнете с тях, не пропускайте да ги попитате как се чувстват и внимателно слушайте техните отговори. Колкото повече знаете за тях, толкова по-лесно ще можете да изградите добри и трайни взаимоотношения с тях.

И не на последно място, искайте обратна връзка от служилите си. Това показва, че се интересувате от техните желания и нужди.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.