Няма да гласуват пакет "Мобилност" днес?


Няма да гласуват пакет "Мобилност" днес?
Снимка: Емил Радев/Facebook

2264

Според Съюза на международните превозвачи пакетът "Мобилност" няма да бъде гласуван днес в пленарна зала на Европейския парламент, 27 март.

Информацията беше оповестена от председателя на организацията Йордан Арабаджиев. Той твърди пред БНТ, че българският евродепутат Петър Курумбашев е получил информация от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, според която пакет "Мобилност" изобщо няма да влезе в днешния дневен ред на парламента. Таяни е върнал пакета на ниво транспортна комисия и според Арабаджиев това значи, че няма да има време в рамките на мандата на този Европейски парламент пакетът да бъде гледан в пленарна зала. А Арабаджиев коментира пред Нова телевизия, че българските превозвачи имат предложения за ново европейско законодателство, но най-вече да се направи оценка на въздействие на бъдещи норми.

По думите на евродепутата Андрей Ковачев, Таяни може да върне по правилник обратно в комисия даден законодателен пакет, ако той има повече от 50 поправки. А Ангел Джамбазки каза, че има 4 варианта - освен този с Таяни, вторият е заради много непреведени предложения (над 1000) да има връщане в комисия, както и поименно гласуване на всяко предложение. Припомняме, че на ниво комисия тактиката с непреведените предложения не успя.

Информацията до късно снощи беше, че ще се проведе второ гласуване за влизане на текстовете в дневния ред на тази пленарна сесия, припомня БГНЕС.

Иначе за днес е планиран протест на българските превозвачи. Над 100 от тях заминаха за Страсбург, за да се включат в недоволството пред сградата на Европарламента. Заедно с тях ще протестират и превозвачи от Румъния, Полша, Литва и Словения. Техни представители трябва бъдат допуснати в зала, ако има обсъждане. Паралелно с протеста в Страсбург, протести ще има и в София - на две места.

Снощни стана ясно, че премиерът Борисов е поискал подкрепа от шестима премиери за пакета "Мобилност". "Днес писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия, както и на лидерите на партии от ЕНП от тези държави, с молба да подкрепят усилията на българските евродепутати за удължаване на срока за дебати и изработване на едни по-балансирани и справедливи мерки по пакета "Мобилност", съобщи министър-председателят Бойко Борисов.

"Последното ни оръжие е да поискаме поименна проверка на всяко едно от гласуванията и всички гласувания да бъдат разделени. Това означава, че само гласуването на този пакет ще отнеме 5-6 часа." Това коментира евродепутата Ангел Джамбазки пред bTV. Според Емил Радев сега се печели битка, но войната трябва да се спечели до 18 април.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички