Няма да се събират такси за тунели, мостове и проходи, обеща МРРБ


Няма да се събират такси за тунели, мостове и проходи, обеща МРРБ
Снимка: БГНЕС/МРРБ

2452

За действащи мостове, тунели и планински проходи няма да бъде събирана допълнителна такса. Това твърди в свое официално съобщение регионалното министерство (МРРБ).

Министерството излезе с официална позиция заради пуснат за обществено обсъждане проект за Наредба за условията и реда за събиране на таксите за специално ползване на републиканските пътища или на части от тях и за ползване на отделни съоръжения по републиканските пътища.

Държавата обаче влиза в сериозни уточнения - след като бъде въведена електронна винетка и тол такса, съответно за леките коли и тежкотоварните автомобили, няма да се събира такса за вече действащите съоръжения по републиканската пътна инфраструктура. Допълнителни такси няма да се начисляват за пътищата, за които ще се плаща тол такса.

"С проекта за наредба не се въвеждат нови такси. Чрез него подзаконовата нормативна уредба ще бъде приведена в съответствие с последните промени в Закона за пътищата.

За ползване на отделни съоръжения по републиканските пътища, посочени в списък, приет с решение на Министерския съвет и обнародван в "Държавен вестник", могат да се въвеждат такси за ползване. Такава възможност има и в момента – плащат се такси например за моста над река Дунав в посока Русе - Гюргево", уточняват от МРРБ.

В проекта за наредба, още в чл. 1 пише следното: "С наредбата се определят условията и редът за събиране на такса за ползване на отделни съоръжения по републиканските пътища по чл. 10, ал. 4 от Закона за пътищата - мостове, тунели и/или планински проходи, посочени в списък, приет с решение на Министерския съвет и обнародван в "Държавен вестник". А във въпросния текст на Закона за пътищата пише следното: "За ползване на отделни съоръжения по републиканските пътища по ал. 1 - мостове, тунели и/или планински проходи, посочени в списък, приет с решение на Министерския съвет и обнародван в "Държавен вестник", може да се въвежда такса за ползване на съответното съоръжение и/или проход. Тази такса не се въвежда за пътищата, за които се събира такса по ал. 1, т. 2.". Алинея 1, точка 2 на Закона за пътищата се отнася изрично за съоръжения, за които е платена тол такса, докато ал. 1, т. 1 се отнася за винетната такса!

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички