Няма да се търси споразумение извън съда за "царските имоти"

Няма да се търси споразумение извън съда за царските имоти
Източник: БГНЕС

Няма да се търси извънсъдебно споразумение по делата за т.нар. "царските имоти". Това е решението на работната група към Министерството на правосъдието за собствеността на имотите на семействата на починалите царе Фердинанд I и Борис III.

То беше обявено от правосъдния министър Цецка Цачева на нарочна пресконференция във ведомството. Тя открито прехвърли топката в полето на парламента, след като обяви, че изпълнителната власт не може да предприеме никакви действия за имотите.

Припомняме, че в края на миналата седмица регионалният министър Николай Нанков обяви, че се водят преговори извън съда за "царските имоти". Днес (4 декември) Нанков каза, че делата за имотите си продължават и отрече информацията, че е коментирана възможността за сделка и извънсъдебно решение.

"Поискахме отлагане с 6 месеца, за да може евентуално да се намери решение по казуса, но делата продължават, по това за двореца "Врана" има заседание на 8 май , защото е починал един от наследниците на Фердинанд", каза той.

"Стигнахме до заключението, че изпълнителната власт не може да предприеме никакви действия за царските имоти, няма никакво юридическо основание за намеса на властта в правния спор", каза от своя страна Цачева, като отказа да прогнозира дали ще има специален закон за наследниците на княз Ферндинанд. "Не може министър да разпорежда на законодателната власт. Никога не бих си позволила такова нещо", добави министърът на правосъдието.

По думите ѝ поредното повдигане на темата за наследствените имоти на царете Фердинанд и Борис III е станало с писмо от октомври на Сакскобургготски до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента по това време Димитър Главчев и обудсмана Мая Манолова.

Още подробности по темата прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.