Няма глобени за изтровените пчелни семейства в няколко региона на страната

Няма глобени за изтровените пчелни семейства в няколко региона на страната
Източник: БГНЕС

Няма наложени санкции за хилядите изтровени пчелни семейства тази година в Плевенско, Бургаско и други райони на страната. Това стана ясно от отговор на Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) на изричен въпрос на Actualno.com относно статистиката за санкциите при убити заради нерегламентирано пръскане с препарати пчели.

Пчеларите от години алармират, че земеделски стопани пръскат нерегламентирано с отровни препарати за растителна защита, което не само убива пчелите, но и влиза в меда и хранителната верига. Напоследък зачестиха такива случаи. Утре браншът се вдига на протест в Плевен и ще поиска по-високи санкции, дори затвор за този, който трови пчели.

Дали и доколко държавата търси възмездие - на тези въпроси Actualno.com потърси отговори от БАБХ.

Санкцията за стопанин, който пръска без да предупреждава пчеларите, съгласно Закона за защита на растенията е от 1500 до 3 600 лв, което не изглежда съразмерно със загубите на разорените пчелари и потенциалните мащабни последици от опасни и за човека отрови. "Който не изпълни задължение за уведомяване по чл. 112, се наказва с глоба от 1500 до 2400 лв., а когато нарушението по ал. 1 е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция от 2400 до 3600 лв.", уточниха експертите на БАБХ.

По въпроса дали БАБХ има статистика колко глоби са наложени за такива нарушения, от Агенцията съобщиха, че "във връзка с липса на уведомителни писма, за 2018 г. са съставени 4 акта за установено административно нарушение".

Още подробности по темата прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.