Няма как АЕЦ "Белене" да е печеливша, смята Трайчо Трайков

Няма как АЕЦ Белене да е печеливша, смята Трайчо Трайков
Източник: БГНЕС

Няма начин АЕЦ "Белене" да е печеливша, когато започне да произвежда енергия. Не вярвам да се намерят инвеститори при условията, които правителството е поставило. Въпросът е кой ще поеме загубата и дали има други цели, които не са икономически. Това каза бившият министър на икономиката Трайчо Трайков.

Припомняме, че заявката на държавата е проектът да се реализира изцяло на пазарен принцип, без държавни гаранции, без предоставяне на корпоративна гаранция и без дългосрочни договори от страна на българската държава за изкупуване на електроенергия.

Трайков припомни, че интерес на държавно ниво имат Русия и Китай, но например Франция няма интерес, нито френски компании. 

"В случая с Русия винаги има втори план... и очакват сметката да бъде поета от жертвата", каза още Трайков в интервю за bTV и допълни, че процедурите отново ще трябва да се извървят, включително и ОВОС - нещо, което енергийният министър Теменужка Петкова вече отрече малко преди Нова година. Нейната гледна точка е, че при "Белене" няма нищо технически ново спрямо това, което ЕК вече е одобрила.

"Няма начин този проект да печели в бъдеще - все едно през 90-те години да инвестирате във фиксиран телефон. Енергетиката се движи в съвсем друга насока... такава АЕЦ ще пречи на всичко", категоричен беше бившият министър. 

За "Турски поток" Трайков поясни, че това е тръбата от Турция, за която се иска ние "да си бръкнем в джоба и да извадим 3 млрд. и да си построим нещо. Няколкостотин тръби, с които да транзитираме руски газ, надявайки се след десетки години да си върнем инвестицията. В момента получаваме 100 млрд. долара от транзит без да се налага да инвестираме по-големи суми. Новото предложение е да дадем 3 млрд. евро, за да продължим да транзитираме, но в друга посока, като се откажем от 1 млрд. по сега действащия договор."

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.