Няма консенсус в ЕС за "Северен поток 2"

Няма консенсус в ЕС за Северен поток 2
Източник: iStock/Guliver

Няма консенсус в Европейския съюз относно евентуален бъдещ мандат на Европейската комисия за преговори относно бъдещето на проекта "Северен поток 2". Това призна председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

От думите му стана ясно, че половината от страните-членки на ЕС не са съгласни да има мандат за преговори за ЕК. Най-силна е съпротивата на Германия, тъй като Берлин счита, че въпросът е изключително от германска компетенция. Въпреки това Юнкер подчерта, че ЕК ще продължи да търси начин за преговори с Русия относно пречките пред проекта. Брюксел смята, че изграждането на тази тръба ще засили зависимостта на Европа към руския газ, но Берлин е на различно мнение. Полша и прибалтийските държави обаче са против този проект.

По информация на Reuters, на 8 ноември ЕК трябва да представи ново предложение за законодателство в енергийната сфера. Новият текст ще обхване и т.нар. "морски газопроводи". Според Русия, към момента тези газопроводи не са включени в Третия либерализационен пакет. Именно тази "дупка" беше използвана от депутатите от БСП Таско Ерменков и Явор Куюмджиев по времето на кабинета "Орешарски", като дори беше приет закон на първо четене относно т.нар. термин "междусистемен газопровод". На практика с този законопроект ставаше възможно морската част на даден газопровод да влезе и на суша, до първата компресорна станция и в тази част на тръбата да не важат европейските правила - за безпрепятствен достъп на трети страни.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.