Няма надписване на сметките за ток, установиха проверки


Няма надписване на сметките за ток, установиха проверки
Снимка: iStock/Guliver

2569

Приключиха проверките, които енергийното министерство и Комисията за енергийно и водно регулиране наложиха на трите електроразпределителни дружества. Според резултатите надписване на сметки за ток в последните студени седмици няма. Проверени са над 150 произволно избрани електромера на битови потребители.

"Съвместните комисии от МЕ и КЕВР не установиха надписване на количества използвана електроенергия, както и повредени електромери или такива без метрологична проверка. На няколко електромера е констатирана разлика във времето за превключване между дневна и нощна тарифа до 20 минути спрямо реалното време. Навсякъде е спазен нормативно определеният 31-дневен срок за отчитане. За да се избегне допускането на грешки, трите електроразпределителни дружества контролират процеса на отчитане както на място, така и софтуерно. При възникване на съмнения за нереален отчет, компаниите са в готовност да извършат допълнителни проверки", се посочва в официално съобщение на Министерство на енергетиката.

"С оглед по-пълно и обективно отразяване на текущата ситуация и детайлизиране на проверките, МЕ и КЕВР изпратиха до трите електроразпределителни дружества допълнителни въпроси, на които те трябва да отговорят през тази седмица. Данните ще бъдат обобщени и анализирани допълнително.

С цел гарантиране сигурността на електроенергийната система в страната, екипи на МЕ, съвместно със специалисти - маркшайдери, извършиха на място фактическа и документална проверка на складовите наличности във всички въглищни централи в страната. Инспекцията е направена във връзка със задължението на централите по Наредба 11 от 2004 г. за резервите от горива. Проверката установи, че към 6-ти януари 2017-та година складовете на всички въглищни централи са били запълнени на 100%, съгласно изискванията на Наредба 11. Освен ангажиментите по Наредба 11, централите – ТЕЦ „Русе“, ТЕЦ „Марица Изток 2“, ТЕЦ 3 – Димитровград, ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“ имат задължения и съгласно договорите с „Електроенергийния системен оператор“ ЕАД за поддържане на въглища за осигуряване на студения резерв.

От 7-ми януари 2017 г. поради трайно ниските температури и влошените зимни метеорологични условия, както и достигнатото рекордно за последните двадесет години потребление на електроенергия, е активиран студеният резерв. Увеличеното производство на електрическа енергия наложи необходимостта да бъдат използвани и определено количество от запасите на въглища на склад. Ниските температури и влошената метеорологична обстановка създадоха временно затруднение с ритмичното доставяне на въглища от маришкия басейн. Установено е, че в периода 07.01.2017 г. – 20.01.2017 г. в централите ТЕЦ „Марица Изток“ 2, ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Марица 3“ – Димитровград складовите наличности на въглища са намалели. Съгласно договорите на централите с ЕСО за поддържане на студен резерв ще бъдат наложени предвидените финансови санкции.

Проверката установи, че от 20-ти януари до настоящия момент включително, доставките на въглища са ритмични и запасите от горива в складовете на централите се възстановяват до нормативно определените количества", завършва съобщението.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички