Няма ясни правила за уведомяване на пациентите, че личният им лекар е спрял да практикува


Няма ясни правила за уведомяване на пациентите, че личният им лекар е спрял да практикува
Снимка: iStock/Guliver

7182

Около 100 лични лекари се прекратили договорите си със Здравната каса през 2018-та година. В Националния рамков договор обаче няма предвидени правила, по които пациентите им да бъдат информирани. Така без да подозират, че вече нямат семеен лекар, здравноосигурени са принудени да плащат за преглед в дежурни кабинети.

Аракси Мухибян се разболява на 24 декемрви. Налага ѝ се да посети дежурния кабинет, с който работи семейната ѝ лекарка. Оказало се, че тя е починала през лятото на миналата година, разказва за случая БНТ.

"Това, което ме изненада е, че няма система за известяване на пациентите, че личният лекар не практикува, независимо по каква причина", казва тя.

В подобни ситуации пациентът има право веднага да избере нов семеен лекар, обясниха от касата. В празничните дни около Коледа обаче институциите не работят. Затова Аракси е принудена да плати прегледа.

"Независимо от това, че ти си здравноосигурен - при положение, че личния лекар ти е починал, се оказа, че ти нямаш право да бъдеш прегледан по Здравна каса", допълва тя.

От НЗОК казаха, че пациентите носят отговорност за здравето си. Затова трябвало да контактуват с личния си лекар и да се информират за евентуални промени.

След неприятната изненада по Коледа Аракси разбрала, че може да провери дали има семеен лекар през сайта на здравната каса: "Въвеждайки собственото си ЕГН, излезе лекар, с когото аз нямам никакви установени взаимоотношения. Поне аз не съм предприемала стъпки за такова".

"Понякога се записват на групи по седем, осем десет човека. Записват съседи, записват най-различни. И съответно ние записваме тези хора, за да имат съответния личен лекар", заяви общопрактикуващият лекар д-р Николай Митов.

Oт НЗОК обясниха, че никой няма право да избира личен лекар от името на здравноосигурен пациент.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички