ОББ може да бъде продадена до края на годината


ОББ може да бъде продадена до края на годината
Снимка:

6076

Четвъртата по големина банка у нас – ОББ, може да смени собствеността си до седмици. Предложения за закупуването ѝ са отправили белгийската KBC, която е собственик на Сибанк, и унгарската OTP Group, която притежава Банка ДСК. Информацията е на агенция Reuters, която цитира два свои източника.

Собственикът на ОББ – Националната банка на Гърция, смята да продаде дъщерния си трезор в България като част от плана си за преструктуриране, договорен с гръцките регулаторни власти.

Сделката може да се случи до края на годината. Регулаторните одобрения пък се очакват до 60 дни след подаване на заявлението, с което окончателната продажба може да стане факт в първата половина на 2017 г.

Все още няма информация за диапазона на офертите, но се предполага, че ще надхвърлят 400 млн. евро, което се равнява на 60% от капитала на банката.

Счетоводната стойност на ОББ към края на септември се оценява на 1,32 млрд. лева, показват данни на БНБ, като общата стойност на нейните активи възлиза на 7,1 млрд. лева. Трябва обаче да се има предвид, че по-рано този месец ОББ одобри раздаването на дивиденти за около 260 млн. лева. Според експерти от банковите среди целта на този ход е дивидентът да бъде разпределен преди продажбата, като най-вероятно той ще бъде изваден от цената на сделката.

В последните месеци банкери и експерти многократно заявиха, че се очакват окрупняване на банковата собственост у нас. Ако продажбата на ОББ се осъществи, това ще бъде първата сделка, която ще демонстрира тази тенденция.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички