ОИСР очаква 3,3% растеж на световната икономика през 2017 г.

ОИСР очаква 3,3% растеж на световната икономика през 2017 г.
Източник: iStock/Guliver

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира по-бърз от досега очаквания растеж на глобалната икономика през следващата година. Мотивът ѝ е, че заложените инициативи за по-големи публични разходи могат да катализират бизнес активността, помагайки на световната икономика да се измъкне от настоящия капан на слаб растеж.

В своя нов тримесечен доклад за икономическите перспективи ОИСР потвърди очакванията си за растеж на световната икономика от 2,9% през настоящата година, но вече прогнозира негово ускоряване през 2017 година до 3,3% вместо с 3,2%, според предходен анализ, направен през септември. За 2018 година базираната в Париж организация залага на повишение на глобалната икономика с 3,6 на сто, съобщава БНР.

След пет години на разочароващо слаб растеж перспективата за световната икономика изглежда по-благоприятна, отбеляза генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия.

Според него основна причина за по-добрата прогноза е очакваното ускоряване на икономическия растеж на САЩ с оглед на планираното от новия американски президент Доналд Тръмп намаляване на данъците и рязко повишение на държавните разходи, което би довело до повишение на БВП на водещата световна икономика с 2,3% през 2017 година при предишна прогноза през септември за растеж с 2,1 на сто. За 2018 година ОИСР залага на ускоряване на американския растеж до 3 на сто, което би представлявало най-добрата икономическа експанзия от 2005 година насам. В същото време базираната в Париж агенция очаква повишение на БВП на САЩ през настоящата година с едва 1,5%, но малко над предишната дори още по-песимистична прогноза за повишение с 1,4 на сто.

ОИСР ревизира слабо нагоре и своите оценки за икономическия растеж в еврозоната и във Великобритания през тази и през следващата година, визирайки факта, че предприетите мерки от страна на Английската централна банка са допринесли за известно отслабване на негативното влияние върху цялата европейска икономика от решението на британците да гласуват за напускане на ЕС.

Според новите прогнози БВП на еврозоната ще нарасне през настоящата година с 1,7% и с 1,6% през 2017 година спрямо септемврийската оценка за растеж съответно с 1,5% и с 1,4%. В същото време БВП на Обединеното кралство ще се разшири през тази година с 2,0% (при септемврийска прогноза за растеж с 1,8%), преди забавяне на икономическия растеж през следващата година до 1,2% (спрямо предходна прогноза за растеж от 1,0%).

По-позитивна е и прогнозата за растежа на Китай - за настоящата година 6,7 на сто при 6,5% през септември, а за следващата 6,4 на сто при 6,2% през септември.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.