ОПЕК очаква затягане на петролните пазари

ОПЕК очаква затягане на петролните пазари
Източник: iStock/Guliver

Затягане на световните пазари на петрол до края на годината очаква Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК). Това се посочва в месечния доклад на картела, предаде Bloomberg.

През миналия месец производството на петрол в страните спаднало до най-ниските си нива от година насам.

 

По-голямата част от пренасищането на суров петрол е било преодоляно след 15 месеца на производствени ограничения от страна на ОПЕК и партньорите ѝ. Предвид свиващото се производство във Венецуела заради тежката икономическа криза там резервите в цял свят са напът да намалеят значително през втората половина на 2018 г., показва още докладът.

Производството на 14-те страни членки на ОПЕК се е свило с 201 400 барела на ден миналия месец, което представлява най-сериозният спад от ноември насам, до 31,958 млн. барела на ден, посочва докладът. Това е най-ниското им ниво от март 2017 г. Понижението се дължи най-вече на Венецуела, Саудитска Арабия и Либия.

Цените на петрола скочихa до най-високите си нива от над три години в сряда, след като ескалиращото политическо напрежение в Близкия изток предизвикаха опасения, че може да се стигне до прекъсване на доставките.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.