Обемът на пренесения през България газ за Турция и Гърция намалява драматично

Обемът на пренесения през България газ за Турция и Гърция намалява драматично
Източник: БГНЕС

Доставките на природен газ през България за Турция, Гърция и Северна Македония са намалели наполовина през първите 9 месеца на тази година спрямо първите 9 месеца на миналата година. Това показва отчетът на „Булгартрансгаз“ пред финансовото министерство.

Всъщност, преносът за Северна Македония е на плюс, но минусът за другите две дестинации е толкова голям, че този плюс тотално е „изяден“. Най-драматично е положението що се отнася до доставките за Турция – 63% спад, като най-голямо е понижението през февруари – от 1,258,242 млн. кубични метра миналата година до 202 568 куб. метра през тази година.

В посока Гърция картината също не е розова – 20,38% понижение. Най-сериозно е то през септември – от 290 855 куб. метра през миналата година до 160 830 куб. метра през тази година. Интересното е, че април преносът през България за Гърция е по-висок на годишна база с около 25 000 куб. метра, но това е единственият положителен месец през първите три тримесечия на тази година.

Към Северна Македония има увеличение на преноса на газ от 34,11%. Обемите обаче са много малки – най-големият е през януари, малко над 43 000 куб. метра. Това е минимум 3-4 пъти по-малко, отколкото най-лошите месеци що се отнася до Турция и Гърция.

През 2018 година над 76% от преноса ни на газ е бил към Турция и над 22% - към Гърция. Сега тези проценти са вече 58 на сто и 37 на сто.

Има обаче плюс от доставките по националната мрежа, а приходите се увеличават с 5,2 млн. лева (1,83%) на годишна база до 292,179 млн. лева, но 62% от приходите идват от преноса на газ към Турция, Гърция и Северна Македония – т.е. 160,808 млн. лева. А според отчета, газ за 16,573 млн. лева от „Газпром“ се ползва за гориво по компресорните станции, през които синьо гориво тече към Турция, Гърция и Северна Македония.

Докладът обаче завършва с оптимистична нотка – че международните газови проекти в региона ще дадат повече възможности за диверсификация на България и че заради проучванията на залежи в Черно море, а и на сушата, се очаква повишаване на местния добив. Но се признава и, че преносът на газ към съседите ни на юг е основен приход за „Булгартрансгаз“.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.