Обещаха да удовлетворят исканията на протестиращите в Бобов дол миньори


Обещаха да удовлетворят исканията на протестиращите в Бобов дол миньори
Снимка: МИЕ

2259

Седемте искания, които миньорите от Бобов дол поставиха на ръководството на дружеството, са получили положителен отговор. Въпреки информацията, че излизат от галериите, миньорите са се върнали под земята.

Напрежението продължава, заявиха от синдикатите в мината. Ръководството на федерация „Въгледобив“ към КТ „Подкрепа“ е на среща в холдинга на Христо Ковачки, съобщава националното радио.

По-рано работниците от мини „ Бобов дол“, които се заканиха, че няма да излязат от рудника в знак на протест срещу орязване на заплатите и тяхното системно забавяне, бяха излезли от галериите.

"Решение за ефективни протести в мината към този момент все още няма", заяви регионалният председател на КТ „Подкрепа“ Йорданка Германова. Заканата на около 120 миньори, които са били на работа първа смяна в рудник „ Бабино“, че няма да излязат след приключването й, е била спонтанна реакция заради унизителното според тях заплащане на труда им и неполучаването на заплати през последните месеци.

Над 20% са намалени възнагражденията на миньорите от месец август. Проблемът е в това, че добивът на въглища също е преустановен заради неефективност. Себестойността на производството е по- висока от цената, на която се изкупува суровината.

По настояване на синдикатите е започнала среща с част от ръководството на мината. Седем искания са представили работниците, каза Йорданка Германова. Гарантиране на заплатите и спазване на договореностите при съкращаването на миньори са сред основните точки, внесени от синдикатите. Около 600 миньори предстои да бъдат освободени от рудника, но обещанията, че ще бъдат пренасочени към други обекти в региона са само устни, твърдят хората.

Директорът на областна инспекция по труда в Кюстендил инж.Валентин Златински потвърди, че също е в рудника и започват проверка на цялата документация по изплащането на трудовите възнаграждения, по повод твърдението на работниците, че заплатите не се получават навреме. 1800 човека работят в „Мини Бобов дол“.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички