Обезлюдяването ще доведе до поскъпване на водата

Обезлюдяването ще доведе до поскъпване на водата

Зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова прогнозира поскъпване на водата заради обезлюдяването на населените места.

"В момента сме длъжни да изградим инфраструктура, така че да се покрият нуждите и да се предоставят услуги на населението, но в същото време сме изправени пред демографска ситуация, която ще направи тази инфраструктура изключително скъпа за поддръжка в бъдеще, обясни тя пред БНР.

Нелогично е да смятаме, че България е една богата на вода държава, защото на много места има проблем с питейното водоснабдяване, проблем с недостатъчно вода, тоест имаме проблем както с качеството, така и с количеството на водните ресурси", заяви Крумова.

"Затова за нас е от особено значение да изградим модел, който е устойчив по отношение на водоснабдяването, по отношение на изграждане на инфраструктура, която да бъде ефективна и по този начин да се постигне достатъчно добро качество на услугите за водоснабдяване, но също така и канализационни услуги и услуги по отношение пречистване на отпадните води с цел предотвратяване на замърсяването на водни обекти, които евентуално могат да бъдат използвани за други цели. Ние разработваме в момента една цялостна стратегия за финансиране на сектора ВиК, което не се отнася единствено за малките населени места, тъй като секторът се характеризира с някои особености, допълни тя.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.