Облекчават издаването на синя карта със закон

Облекчават издаването на синя карта със закон
Източник: БГНЕС

Издаването на синя карта за висококвалифицирани специалисти ще бъде облекчено, като за целта управляващите подготвят законопроект. Това съобщи вицепремиерът Валери Симеонов.

Съгласно законопроектът няма да е необходимо да се подновява синята карта всяка година, а срокът на синята карта става 4 години. Синя карта ще могат да получат всички специалисти, а не само избран кръг от експерти в определени области.

Ще има намаления и на таксите за издаване, ще бъде въведена и ускорена процедура за издаване на синя карта за тези чужди граждани, които през последните 5 години са пребивавали под някаква форма на трудово правоотношение в България.

Ще бъде премахнат и т.нар. пазарен тест, който досега работодателите трябваше да направят за експерт със синя карта.

По думите на Симеонов за този летен сезон сме привлекли между 3000 и 4000 чужденци от трети страни, основно хора с български корен от Украйна, Молдова и Македония в туризма - заради нормативните промени за улеснено привличане на чужденци за сезонна работа.

Вицепремиерът заяви още, че България ще се бори с демографската криза, като се стреми да привлече хора от българските малцинства от бившите съветски републики на българска територия. Той моментално добави, че освен в Украйна и Молдова, имало българска общност и в Казахстан.

 

 

 

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.