Облекчената процедура за наемане на служители в туризма е факт


Облекчената процедура за наемане на служители в туризма е факт
Снимка:

3382

Работодателите в туризма вече могат да наемат служители от трети страни за сезона по още по-облекчена процедура, след като в "Държавен вестник" бяха обнародвани промените в Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, съобщи Главната инспекция по труда.

С тях се намаляват изискванията към документите, които работодателите трябва да представят за получаване на разрешение за достъп до българския пазар на труда за тези лица.

В хода на проверките инспекторите ще следят и дали се спазват разпоредбите за наемане, работно време, почивки, отпуски, наемане на непълнолетни в сезоните обекти. Данните от проверките през предходни години показват, че най-много нарушения има при разпределението на работното време. Санкцията за всеки установен случай на работа без трудов договор е минимум 1500 лв.

Трудовата инспекция напомня, че работодателите са длъжни да я уведомят в седемдневен срок от действителното започване на работа на чужденеца. Целта е да бъде следено полагането на труд от тези лица, условията, при които работят, и да се проследи напускането им след изтичане на срока на разрешението. За уведомяването са разработени специални бланки според броя на започващите работа чужденци, които са публикувани на сайта на ИА ГИТ - www.gli.government.bg, в "Административно обслужване", "Формуляри" и се подават в съответната дирекция "Инспекция по труда" по месторабота на чужденеца.

Инспекцията по труда следи за нерегламентирани практики за заобикаляне на законодателството по наемането на чужденци от трети държави, каквито бяха засечени по време на инспекционната кампания в зимните курорти.

Тогава граждани най-вече от Украйна и Молдова работеха в хотелите и заведенията под прикритието на "практическо обучение".

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички