Оборотът по морето надхвърли 1 млрд. лева и през юли


Оборотът по морето надхвърли 1 млрд. лева и през юли
Снимка: Pixabay

3063

Оборотите на търговските обекти в курортите по морето достигат рекордни стойности за втори пореден месец.

Данните от дистанционната връзка на касовите апарати с НАП показват, че през юли хотелите, дискотеките и магазините по Северното и Южното крайбрежие са регистрирали продажби, които надхвърлят 1 млрд. лв. В същото време с 10% е нараснал и броят на регистрираните касови апарати по морето, съобщават от приходната агенция.

В последните два месеца НАП, МВР и митнически служители контролират за спазване на законодателството в населените места по крайбрежието, съобщават от приходната агенция. Над 500 данъчни инспектори наблюдават за отчитане на обороти и издаване на касови бележки, както и за движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия. Под постоянно наблюдение са подложени борси и тържища в близост до курортите, като там дежурят денонощно служители на „Фискален контрол“.

Резултатите от кампанията са значителен ръст на отчетените обороти, драстично намаление на констатираните нарушения, като и увеличаване на фактурирането на едро към туроператори и търговци, работещи в курортите. По време на проверките НАП използва подхода на т. нар. открити наблюдения, при които инспекторите присъстват в популярни заведения, дискотеки, ресторанти и паркинги в продължение на дни или седмици, като по време на наблюдението приходите на обектите са увеличават в пъти.

Куриоз

Междувременно стана ясно, че след като данъчни от Варна поставили под наблюдение нощен клуб на Северното Черноморие, оборотът на заведението се повишил с цели 500%.

Под постоянен физически контрол са и всички високо оборотни дискотеки по цялото Северно Черноморие. В присъствието на инспекторите оборотите на наблюдаваните обекти се увеличават от 50 до 100%, съобщава "Дарик". 

През месец юли проверяващите от НАП Варна, подкрепени от колеги от други териториални дирекции, са извършили общо 3435 проверки за спазване на данъчното законодателство на обекти от обхвата на териториалната дирекция, като са установили 569 нарушения, за които са съставили административни актове. 199 са актовете за неиздаден фискален бон, 317 са разлика в касовата наличност, а 9 акта са съставени за липса на касов апарат. Едно питейно заведение в крайморски комплекс е запечатано за срок от един месец. Освен ключовите търговски обекти по Северното Черноморие, проверките обхващат и всички търговци на дребно. В полезрението на данъчните са дори и търговците на царевица. През месец юли са проверени 10 пункта за продажба на царевица във Варна и Златни пясъци, като са открити 6 нарушения. Един от пунктовете е извършвал продажби без наличието на касов апарат, четири не са отчитали продажбите си на касовия апарат, а при един е установена разлика в касовата наличност. На всички са съставени актове за административно нарушение.

„Целта на проверките не е да съставяме актове, а да се постигне промяна в данъчното поведение на търговците. Преди да започнем масираните проверки проведохме среща с туристическия бранш и ги запознахме с предстоящата лятна кампания и действията, които ще предприемем. Въпреки това, все още някой търговци се изкушават да не отчитат продажбите си и да укриват оборот. На всички, които имат съставени актове, ще извършим повторни проверки, за да установим има ли промяна към коректно спазване на данъчните закони. Контролът продължава без прекъсване до края на летния сезон“, заяви териториалният директор Милена Колева.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички