Образуваха досъдебно производство за парите за ремонта за НДК

Образуваха досъдебно производство за парите за ремонта за НДК
Източник: БГНЕС

Образувано е досъдебно производство за нецелево разходване на средства във връзка с ремонта на НДК. Това заяви пред БГНЕС говорителят на главният прокурор Румяна Арнаудова.

Ремонтът в НДК е във връзка с предстоящото българското председателство на Съвета на ЕС. Назначена е експертиза.

По-рано днес във връзка с медийни публикации от НДК категорично заявиха, че ДАНС и Прокуратурата никога не са нахлували в НДК. „Изразходването на средствата по преустройството на НДК се отчитат прозрачно пред обществеността и подлежат на строг мониторинг от страна на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС и редица институции. Както отпускането на първите 17 млн. лв., така и отпускането на вторите 28 млн. лв. за адаптацията и преустройството на НДК във връзка с Председателството се осъществяват с Решение на Министерски съвет на базата на задълбочени анализи и доклади на няколко междуведомствени работни групи, включващи представители на над 10 институции”, казаха от НДК.

В момента в сградата на НДК върви трескав ремонт във връзка с предстоящото българско председателство на ЕС, което започва на 1 януари 2018 г. До тогава трябва да са завършени модернизирането и дигитализирането на комуникационните системи и системите за превод.

Въпреки че основната зала 1 на НДК все още е действаща, около нея ремонтните дейности не спират. По проект зала 3 ще бъде основният комуникационен център на събитията. Тя е затворена и се преустроява.

Преустройството на НДК предизвика доста коментари, повечето от тях негативни. Те бяха насочени срещу сегашния директор Мирослав Боршош и начина, по който той ръководи ремонта и управлява емблематичната сграда.

В същото време стана ясно, че парите за ремонта ще бъдат увеличени. На заседанието си от 8 юни тази година правителството взе решение за увеличаване на капитала на НДК в размер на 28 милиона лева.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.