Общественият съвет на Фонда за лечение на деца смята, че уволнението на Троева е прибързано


Общественият съвет на Фонда за лечение на деца смята, че уволнението на Троева е прибързано
Снимка:

2101

Министърът на здравеопазването постъпи прибързано. Един директор е в прокуратурата, втори е там - нали ви е ясно, че един нов директор едва ли би се хванал в някакви канали, при положение, че прокуратурата следи всяко негово действие? Това заяви членът на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца Пенка Георгиева в коментар за уволнението на последния директор д-р Тинка Троева.

По думите ѝ пред БНТ бебето, кандидатствало за лечение, заради което Троева беше уволнена, е било на четири месеца при подаване на документите, а е изпратено на лечение, когато е станало на пет месеца. Според двама специалисти състоянието му, възрастта и килограмите му налагали то да бъде изпратено на лечение в чуждестранна клиника. Имало е два варианта  - клиника във Великобритания и в Германия.

Георгиева призна, че е имало административни нарушения, но е на мнение, че д-р Троева и министърът е можело да се разберат по случая.

Детето е с рядко чернодробно заболяване, което налага спешна трансплантация. По мнението на един от специалистите, разгледал случая, опитът в този вид транплантация у нас е по-ограничен и лечението би могло да бъде реализирано в условия на по-добър опит.

Георгиева алармира, че има паника сред майките на болните деца какво ще се случи с лечението на децата им, тъй като при предишната смяна на директорите са се загубили папки с документи.

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров каза, че такава трансплантация у нас би излязла около 60 хил. евро, докато в Германия ще е на стойност 120 хил. евро. Той все пак допълни: "Не ми се ще да говорим за финансови щети, иска ми се детето е добре."

Според него най-голямото нарушение в случая, е че детето не е консултирано в българска клиника и не е регистрирано в регистъра за трансплантации. Проф. Петров допълни, че до решението за уволнение се е стигнало след "редица натрупвания", но този случай е "прелял чашата" на неговото търпение.

Припомняме, че на 12 септември от министерството на здравеопазването (МЗ) съобщиха мотивите за уволнението на д-р Тинка Троева.

Като мотив за освобождаването от министерството на здравеопазването посочват твърдението, че "д-р Троева е системно нарушавала Правилника за дейността и организацията на работата на Фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към ЦФЛД. Сигнал е изпратен до прокуратурата на Р България."

В становището си, след свикан по случая консилиум, националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов е категоричен, че трансплантацията може да бъде осъществена в България.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички