Обществените поръчки стават електронни от началото на 2017 г.


Обществените поръчки стават електронни от началото на 2017 г.
Снимка: Thinkstock Images

1100

От началото на 2017 г. правителството планира да въведе електронен портал за провеждане на обществените поръчки. Изграждането му е част от допълнителните мерки към плана за открито управление, който беше пуснат за съгласуване. Въвеждането му ще стане с промени в Закона за обществените поръчки. Най-вероятно ще се ползва проектът, разработен от Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР). Това реално е единственият продукт, който произведе досега антикорупционното звено, пише "Сега".

Въпреки че бяха вложени много пари в подготовката на новите правила за провеждане на поръчките и преминаването им в електронен вариант, те бяха неглижирани от правителството на Пламен Орешарски. Сегашното правителство обаче отново се връща към тях.

Цифровизирането на обществените поръчки ще позволи въвеждането на т. нар. предварителна квалификация за фирмите. Това представлява обслужване на "едно гише" за компаниите, които участват в търгове. Техните данни ще се пазят в системата и ще се спестят на фирмите стотици хиляди левове за подготовка на едни и същи документи за различни поръчки. Така ще се избегне и възможността да се отстраняват фирми заради дискриминационни изисквания, нямащи отношение към поръчката. Корея вече е преминала изцяло към такива търгове и това й спестява над 4.5 млрд. долара годишно. В Бразилия 80% от поръчките се провеждат по електронен път. В ЕС техният дял е между 5 и 10%.

Измененията на закона предвиждаха да бъдат създадени и шест централни служби за обществени поръчки, които да организират търговете на над 3000 министерства, агенции, служби, комисии, областни управи и общини в цялата страна. Службите ще бъдат на подчинение на Агенцията за обществени поръчки и ще бъдат разположени в шестте района за планиране в страната.

Планът за открито управление предвижда и промени, свързани с обработването на декларациите за конфликт на интереси и имущество. Те ще се проверяват от бъдещето антикорупционно бюро, което предлага вицепремиерът Меглена Кунева. Предвижда се декларациите да се обработват изцяло по електронен път. В момента те само се сканират. Ще бъде разширен и обемът на декларациите, така че заемащите висши държавни постове да не могат да скрият информация. Бюрото и инспекторите, които ще проверяват документите, ще имат право да поискат премахване на данъчната и банкова тайна, когато има съмнения за укрити доходи. Промените трябва също да станат до началото на 2017 г.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички