Общините разтревожени от евентуално спиране на евросубсидиите


Общините разтревожени от евентуално спиране на евросубсидиите
Снимка: Thinkstock/Guliver

2875

Българските общини се опасяват, че европейското финансиране за регионите може да бъде намалено след 2020 година. Те са против такива промени в политиките на Европейския съюз за икономическо сближаване и селско стопанство, които биха довели до по-голямо съфинансиране. Това беше заявено във Велико Търново, където заседава Съветът на Европейските общини и региони, съобщи БНР.

Европа трябва да се сплотява, прилагайки един и същ подход на сближаване, посочи Фредерик Балие, генерален секретар на Съвета на европейските общини и региони.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов, като председател на Националното сдружение на общините, определи като тревожни посланията, които идват от Европейската комисия за следващата многогодишна финансова рамка по отношение на кохезионната и общата селскостопанска политика.

"Не може за двете най-важни политики най-оптимистичните сценарии да включват запазването на настоящия им дял на подкрепа, но при нови правила, включително промяна на интензитета на подпомагане, тоест увеличаване на размера на собственото ни финансиране. Надеждите и очакванията ни са, че колегите от Австрия, а след тях и нашите съседи от Румъния ще продължат отстояването на тази толкова важна за жителите на европейските общини и региони позиция", заяви той.

Панов подчерта, че през програмния период 2007-2013 общините са се доказали като много сериозен и отговорен бенефициент на европейските програми с реализираните над 4300 проекта за общо 5 милиарда лева.

Понастоящем се движим с добри темпове. Заемаме 7-о място по плащания от Кохезионния фонд и от Фонда за регионално развитие, а по Европейския социален фонд дори сме на 4-то място сред страните членки на ЕС. "Към края на миналата година общините изпълняват над 1 200 проекта на обща стойност около милиард и половина евро", посочи Даниел Панов. Стана ясно и, че близо 100 са проектите, които българските общини изпълняват в рамките на европредседателството ни.

"Много успешно и при пълно единодействие с правителството работим и по темата за цифровата икономика, която е приоритет на Естония, България и Австрия. Почти две трети от общините ни вече са част от електронния обмен на документи между публичните администрации", обобщи кметът на Велико Търново.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички