Очаква се реколтата от зърно да е 4,2 млн. тона

Очаква се реколтата от зърно да е 4,2 млн. тона
Източник: БГНЕС

Над 4,2 милиона тона е очакваната реколта зърно. Конкретните цифри ще са ясни след около 20 дни, когато приключи жътвата. Това каза Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), пред "Фокус".

По думите му има производители, които са пострадали сериозно, вследствие на падналите градушки тази година.

„Бедствието беше много тежко и много страшно за районите, през които премина. Има колеги, които много тежко са пострадали, които много разчитат на това обезщетение, което ще получат по линия Министерството, по линия на държавните помощи“, коментира той. Според него обаче за зърнения и продоволствения баланс на страната, това бедствие не оказа съществено влияние.

Земеделската земя поскъпва с до 5%

Между 3 и 5 процента ще е ръстът в цената на земята тази година. Това каза Стайко Стайков, председател на Българск...

„Надявам се да няма повече такива тежки природни явления, които да спрат за по-дълго време кампанията“, каза Върбанов. По думите му първите проби от зърнената продукция тази година са с изключително качество. „Вече има и сериозно раздвижване на пазара и интерес от търговците“, посочи той. Според него няма да има никакви проблеми с продоволствените баланси на страната, а цените тази година ще бъдат по-добри от тези през миналата. „Стартираме с малко по-високи цени. Според мен цените не са толкова вследствие на градушките, колкото на международните пазари. Има раздвижване на международните пазари“, коментира Върбанов. По думите му в Испания и Франция тази година има проблеми с пшеничната реколта.

„Испания е един от основните пазари за българска хлебна пшеница. При положение, че там ще има недостиг, очакванията на търговците и на зърнопроизводителите са, че една част от качествената българска пшеница може да бъде реализирана на испанския пазар“, каза още той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.