Очаква се тази година реколтата от грозде да е по-добра от миналогодишната


Очаква се тази година реколтата от грозде да е по-добра от миналогодишната
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3694

Очакваме тазгодишната реколта от грозде да е по-добра от миналогодишната. Това каза инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозята и виното (ИАЛВ), пред "Фокус".

„Надявам се тази година да имаме повишение на добивите и прибиране на по-голямо количество грозде, с по-голямо захарно съдържание и по-високо качество в сравнение с миналата година. Тази година ще има повишено търсене както на родните пазари, така и на пазарите извън страната за това, което приберем в повече, преработим като грозде и произведем като вино. Така ще можем да отговорим на очакванията на всички търговци, които са решили да търгуват с българско вино и на консуматорите, които очакват една много добра реколта през настоящата и следващата година“, коментира инж. Коев.

Той припомни, че в края на май месец в България се е провел Световният конгрес по лозарство и винарство. „София беше домакин на форума. Бяхме посетени от световния елит в науката, в бизнеса, в рекламата и в медиите, занимаващ се с лозарство и винарство. Моите надежди са в тази посока, защото след провеждането на конгреса вече са налице и първите сключени договори с нашите винарски компании. Количествата грозде, които се приберат, от които ще се произведе едно изключително висококачествено вино, са договорирани с нашите партньори било на Запад, било за Руска федерация или Китай“, обясни директорът на ИАЛВ.

По думите му това ще бъде летящият старт на българското лозарство и винопроизводство. Инж. Коев изрази надежда в следващите три, четири и пет години секторът да се развива по вертикалата по отношение на нови лозови насаждения, нови винарски компании и количествата вино, които се продават и реализират както на вътрешния пазар, така на международния, където България присъства на винената карта.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички