Очаква се тази година реколтата от грозде да е по-добра от миналогодишната

Очаква се тази година реколтата от грозде да е по-добра от миналогодишната
Източник: Thinkstock/ Guliver

Очакваме тазгодишната реколта от грозде да е по-добра от миналогодишната. Това каза инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозята и виното (ИАЛВ), пред "Фокус".

„Надявам се тази година да имаме повишение на добивите и прибиране на по-голямо количество грозде, с по-голямо захарно съдържание и по-високо качество в сравнение с миналата година. Тази година ще има повишено търсене както на родните пазари, така и на пазарите извън страната за това, което приберем в повече, преработим като грозде и произведем като вино. Така ще можем да отговорим на очакванията на всички търговци, които са решили да търгуват с българско вино и на консуматорите, които очакват една много добра реколта през настоящата и следващата година“, коментира инж. Коев.

Той припомни, че в края на май месец в България се е провел Световният конгрес по лозарство и винарство. „София беше домакин на форума. Бяхме посетени от световния елит в науката, в бизнеса, в рекламата и в медиите, занимаващ се с лозарство и винарство. Моите надежди са в тази посока, защото след провеждането на конгреса вече са налице и първите сключени договори с нашите винарски компании. Количествата грозде, които се приберат, от които ще се произведе едно изключително висококачествено вино, са договорирани с нашите партньори било на Запад, било за Руска федерация или Китай“, обясни директорът на ИАЛВ.

По думите му това ще бъде летящият старт на българското лозарство и винопроизводство. Инж. Коев изрази надежда в следващите три, четири и пет години секторът да се развива по вертикалата по отношение на нови лозови насаждения, нови винарски компании и количествата вино, които се продават и реализират както на вътрешния пазар, така на международния, където България присъства на винената карта.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.