Очакваме между 5 и 10% повече туристи през лятото

Очакваме между 5 и 10% повече туристи през лятото

Между 5 и 10% повече туристи ще посетят България през лятото на 2018 година. Това заяви пред журналисти във Велико Търново зам.-министъра на туризма Любен Кънчев.

Според Кънчев увеличението ще е на базата на данните от миналата година, когато броят на чуждестранните посетители у нас е бил рекорден. По думите му подобна тенденция се наблюдава в последните няколко летни сезона.

И през настоящата година най-много туристи се чакат от Германия, Сърбия, Гърция, Франция, Англия, Румъния и Русия.

„Културният туризъм в България винаги е съществувал под различни форми, но според мен е много важно той да бъде подкрепен централно. В момента се намираме във Велико Търново и няма как да не спомена, че когато човек посети старата столица това е просто един празник за душата, само да минеш през Търново е удоволствие. Има културен туризъм в България, но ние трябва да го модернизираме“, каза още Любен Кънчев, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че преди туризмът у нас се е развивал като планова икономика, а в последните години вече е пазарна икономика. Това ще спомогне за прогреса на бранша, но с малко по-бавни темпове.

Той припомни, че съвсем на скоро се проведе среща на министрите на туризма от Европейския съюз и други страни, партниращи на ЕС. По думите му тя е била изключително ползотворна. „Една от важните теми, които засегнахме, беше консолидиране на туризма на Балканите. Дискутирахме и това да бъдат създадени дестинации по модела на 100-те български национални обекти. Всички си спомняме каква роля имаха те в България. Инициативата на министерството е тази идея да се разрасне в европейски мащаб“, каза още зам.-министъра.

Той изрази мнение, че по този начин българските туристически обекти също ще добиват по-голяма популярност и ще станат по-примамливи. На срещата е взето решение и за създаване Финансов фонд за туризъм към Комисията на Европа, като инициативата е поета от Хърватия.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.