Очаквано: Върнаха лиценза на "Емко"

Очаквано: Върнаха лиценза на
Източник: Actualno.com/Румен Скрински

Лицензът на оръжейното предприятие „Емко” е върнат. Това бе обявена на днешното заседанието на междуведомствентия съвет, който трябваше да реши съдбата на компанията.

Докладът на МВР за безопасността в оръжейното предприятие е положителен и в него пише, че нередностите са отстранени. Това е и причината лицензът да бъде върнат.

"Лицензът беше отнет заради наличие на боеприпаси, които не се съхраняваха правилно в складовете, както и на самата производствена площадка. Към момента полицията е констатирала, че тези, които са опасни за населението, са отстранени", заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от Actualno.com.

Той уточни, че все още има технически пропуски, но те не са с опасност за населението и се очаква в най-кратки срокове  също да бъдат остранени.

"На срещата, на която бях с "Емко", те самите заявиха, че има проблеми в законодателството", допълни министърът обяви, че се създава Национален икономически съвет към Министерството на икономиката, който да работи по проблемните казуси.

"В момента се влиза в проверки във ВМЗ и "Кинтекс" заради сключените договори за последните 10 години", коментира министърът.

"По темата "Дунарит" в момента имахме залог на търговското дружество, от "Дунарит" платиха, чакаме да бъде приключена процедурата и да бъде вдигнат залогът на търговското предприятие", заяви още Караниколов.

Разрешителното на "Емко" за износ на специална продукция беше отнето през юли. Причината – засечени нарушения при производството и съхранението на боеприпасите.

Част от продукцията, която чрез държавния „Кинтекс” трябваше да бъде изнесена по договор за Индия, остана блокирана на пристанището в Бургас.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.