Одобриха бюджет от 1,75 млрд. лева за София

Одобриха бюджет от 1,75 млрд. лева за София
Източник: БГНЕС

Столичният общински съвет одобри бюджета на София за 2019 г., който е рекорден - 1,75 млрд. лева.

За да знаем откъде тръгнахме припомням, че през 2005 г. бюджета на София е 467 млн. лв. - 1,282 млрд. лв. по-малко. Напоследък често се твърди, че дължим всичко това на европейските оперативните програми. Факт е, че дължим много на програмите, но това далеч не е всичко, обясни кметът Йорданка Фандъкова.

В бюджет 2019 г. собствените приходи са 725 459 000 лв. Инвестиционната програма е над 632 млн. лв.

Сред основните приоритети на Столична община са работа по квартали, които не са в центъра на града, модернизация на градския живот, строителството на метрото, както и на нови детски градини, общински жилища и усъвършенстване на града.

320 млн. лв. са осигурени за строителството на третия лъч на метрото. Ще бъде изградена 12 км от третата линия и първите 8 км ще бъдат пуснати до края на годината, заедно с нови метро влакове. В бюджета са включени и средства за закупуване на още 10 метровлака за третата линия. През 2019 Столична община пуска още 82 нови автобуса, така тяхната средна възраст ще достигне 6 години. Припомняме, че преди 10 г. средната им възраст беше 18 г. Инвестират се 133 млн. лв. в нови автобуси и трамваи.

37 603 613 млн. лв. са директните инвестициите в екология - озеленяване, рекултивация на стари депа, управление на отпадъците. Парковете, в които ще продължи възстановяване са Западен парк, Южен парк III част, Северен парк, Розариума на Борисовата градина, парк Заимов и над 5 млн. лв. за детски площадки във всички райони на общината.

75 880 018 млн. лв. са инвестициите в образование – това е рекорден бюджет за общинатат, който включва изграждането на нови сгради на детски градини, основни ремонти на училища и детски градини във всички райони на София.

 

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.