Официално въведоха годишна, тримесечна, месечна, седмична и дневна винетки


Официално въведоха годишна, тримесечна, месечна, седмична и дневна винетки
Снимка: БГНЕС

2651

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за пътищата, според които в зависимост от срока винетните такси биват годишна, тримесечна, месечна, седмична и дневна.

За превозни средства, предназначени за превоз на товари, които имат техническа допустима максимална маса 12 или повече тона, за предназначените за превоз на пътници с повече от 8 места за сядане, без мястото на водача, както и пътните превозни средства, които имат максимално допустима маса, по-малка от 12 тона се издават годишна, месечна, седмична и дневна винетки.

За пътните превозни средства, предназначени за превоз на пътници, с не повече от 8 места за сядане, пътни превозни средства, предназначени за превоз на товари, и/или пътни превозни средства, предназначени за превоз на пътници и товари, с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 т, както и пътните превозни средства от тази група с повишена проходимост се издават годишна, тримесечна, месечна и седмична винетки.

Винетките са валидни съответно за срок от една година, три месеца, един месец, една седмица или един ден, считано от деня на закупуването им. При определяне на графичното оформление на винетните стикери задължително се предвижда възможност за трайно отбелязване върху винетката на деня, месеца и годината на нейното закупуване.

Сред приетите промени е и тази, според която водач, който се е движил по републиканските пътища без заплатена такса за ползване на пътната мрежа - винетка, ще заплаща компенсаторна такса, която му дава право да довърши пътуването си в рамките на 24 часа след заплащането ѝ.

Размерът на компенсаторната такса ще се определя от Министерски съвет в зависимост от вида на пътното превозно средство. А основание за заплащането й ще е налице единствено тогава, когато потребител е използвал републиканската пътна мрежа, без да е заплатил законоустановените такси за ползване на пътната мрежа.

Въвеждането се налага заради установените проверки по отношение на транзитно преминаващите пътни превозни средства на територията на страната.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички